Online archiv

Autor: Jaroslav Petr

Mimotělní zkušenost

Jaroslav Petr, 12/20
O mimotělních zkušenostech byly popsány stohy papíru. Někteří v nich vidí paranormální jev či důkaz existence duše a posmrtného života. Věda je vysvětluje procesy odehrávajícími se v abnormálně pracujícím lidském mozku nebo v neadekvátně fungujících smyslových orgánech.

Šestý smysl zvířat

Jaroslav Petr, 10/2020
Když na konci roku 2004 udeřila v Indickém oceánu ničivá vlna tsunami, neušetřila ani národní park Yala na Srí Lance. Z dvou set padesáti posádek automobilů, jež právě projížděly parkem, se vrátilo jen třicet. O život přišlo čtyřicet devět turistů. Záchranáři pátrající po obětech katastrofy očekávali, že budou všude narážet na uhynulá zvířata. Sloni, buvoli, opice či divoké kočky však přišli o život jen výjimečně. Vědci si to vysvětlují tím, že zvířata vycítila blížící se nebezpečí a včas prchla do bezpečí. Vycítí zvířata s předstihem živelní katastrofy? Vnímají to, co zůstává lidským smyslům utajeno?

IMUNITA JAKO CESTA K DLOUHOVĚKOSTI?

Jaroslav Petr, 9/2020
Lidé, kteří se dožili více než 110 roků, bývají na svůj věk neuvěřitelně vitální a většinu života prožívají bez chorob a zdravotních problémů. Jak je možné? V žilách jim koluje zvýšené množství zvláštních buněk imunitního systému. Je to recept na dlouhověkost?

Nakažlivá vůně radosti

Jaroslav Petr, 7-8/2020
Emoce jsou nakažlivé. A k jejich šíření překvapivě napomáhají i změny tělesného pachu. Platí to nejen o negativních emocích, jako je strach, ale kupodivu také pro radost.

Může se mozek zahojit?

Jaroslav Petr, 06_2020
Převratné objevy z poslední doby zcela mění pohled na dění v lidském mozku a otevírají dosud netušené možnosti pro léčbu následků úrazů, mozkové mrtvice nebo závažných onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Tisíce let karantény

Jaroslav Petr, 5/2020
Karanténa, ale i „pouhá“ sociální izolace významně přispívají k potlačení nebezpečných epidemií. Nese to však s sebou psychické problémy, které nemizí ani dlouho poté, co je hrozba choroby zažehnána.

Má každý svůj styl učení?

Jaroslav Petr, 4/2020
Opravdu se někdo naučí nejvíc poslechem přednášky, zatímco jiný potřebuje tištěnou učebnici? Nejen žáci a studenti, ale i učitelé a profesoři jsou přesvědčeni, že se rodíme s dispozicemi k určitému stylu učení. Psychologové však varují. Jde o nebezpečný předsudek.

Máme věřit intuici?

Jaroslav Petr, 3/2020
Lidová moudrost velí: „Dvakrát měř a jednou řež.“ Nepřináší ale někdy lepší výsledek rozhodování vedené čirou intuicí? A jakou roli v tom hrají naše předchozí zkušenosti a znalosti problému?

Když mozek spolupracuje s počítačem

Jaroslav Petr, 1/2020
Propojení lidského mozku s počítači se zatím odehrává na velmi jednoduché úrovni, která dovoluje výměnu nekomplikovaných informací. Budoucnost však patří koncepci, která začlení mozek do počítačových sítí jako jejich organickou součást. Co nám můžou tyto systémy přinést a čím nám hrozí?

Když šéfuje psychopat

Jaroslav Petr, 12/2019
Podle jedné australské studie je každý pátý řídící pracovník psychopat. Podíl psychopatů v populaci se přitom pohybuje kolem jednoho procenta. Vedoucí pozice psychopaty zjevně přitahují. Co to znamená pro firmy a zaměstnance?

Dobře mu tak!

Jaroslav Petr, 11/2019
Zkušenost se škodolibostí má každý. Někdy jsme jí vystaveni, jindy se sami tomuto pocitu neubráníme. Škodolibost dokáže vážně narušit vztahy v nejrůznějších kolektivech – od rodiny přes sportovní tým až po pracoviště. Přesto psychologové nevědí o škodolibosti dost. V poslední době se snaží do tajů této emoce proniknout.

Čtení myšlenek se blíží

Jaroslav Petr, 9/2019
Čtení cizích myšlenek bývalo výsadou mágů, mutantů, mimozemšťanů a dalších fiktivních postav z pohádek, hororů nebo sci-fi . Dnes nám otevírají cestu do cizích myslí revoluční objevy na poli neurobiologie a informatiky.