Online archiv

Vydání: 3/2018

České školství nezachrání iPady

3/2018
Absolvent bakalářského studia na Oxfordu a magisterského na Cambridge Kryštof Vosátka se vrátil do Prahy a začal učit na pražském gymnáziu. Co je podle něj největší problém českého školství? A mohou učitelé připravit žáka či studenta do života?

Pac a pusu na rypáček

Jan Nejedlý, 3/2018
Život vskutku dohání fantazii. Když mi žákyně 7. B přinesla lístek od maminky „Omluvte stav domácího sešitu naší Julči – okousalo jí ho prase“, hned jsem si vzpomněl na povídku Šimka a Grossmanna Jak jsme chovali užitečné zvíře. Groteska vypráví o rodině, jež chovala pašíka v bytě činžovního domu. Viz: „Zpočátku žil Bivoj ve vaně, a nebýt toho, že ji rozšlápl, mohl v ní žít i dále. Babička, přestože prase byl její nápad, odmítla již po třech měsících sdílet s ním komůrku. Upřímně řečeno, nebylo divu, protože náhodný návštěvník by už jen stěží poznal, kdo je v pokojíku pánem a kdo pouze hostem. Také vůně šafránu, který babička po léta sbírala, byla přehlušena čímsi jiným...“ To, co bylo v 60. letech komickou nadsázkou, se dnes stalo skutečností. Lidé doma chovají nejen pejsky či rybičky, ale i prasátka, která s nimi sdílejí gauč, nechávají se venčit na vodítku a vesele kvičí při okusování domácích sešitů. Kdo by to řekl, že klauni Š + G budou předjímat budoucnost podobně jako Jules Verne.

Prenatální marketing

Jan Nejedlý, 3/2018
Představte si, že lékař pomocí očkovací vakcíny vpraví ženě do dělohy sadu mikroboardů, tedy hologramů s logy McDonald’s či Ikea, jež ovlivní nákupní preference ženina potomka ještě dříve, než je nebožák počat. Tento „prenatální marketing“ se zatím nachází naštěstí pouze na stránkách komiksového alba Jiřího Charváta nazvaného Qejci, v němž jsou protagonisty dvě cynické spermie putující k vejcovodu. Jde doslova o existenciální satiru na lidskou sexualitu a moderní realitu. Skutečnost však, jak známo, uměleckou fantazii bryskně dohání. Vzpomeňme třeba na televizní seriál Teletubbies určený nemluvňatům. A mně osobně se vybaví maminka, co nedávno seděla vedle mě v autobusu, kojila mimino a u hlavy mu držela mobil, na kterém běžely pohádky z YouTube přerušované reklamou na sekačky Mountfield.

S Povídálkem proti ráčkování

3/2018
K mnoha publikacím, které se označují za logopedické, přibyla další. Cílem Logopedických her s Povídálkem je zautomatizovat správnou artikulaci hlásky R v době, kdy už dítě při zvýšené pozornosti tuto hlásku vysloví správně, ale ještě ji nepoužívá v běžné komunikaci.

V béčku mají žloutenku!

Daniela Kramulová, 3/2018
Pokud pronikne do školy, je pravděpodobnost, že se rozšíří mezi další žáky poměrně vysoká. Řeč je o virové hepatitidě typu A, jíž se přezdívá nemoc špinavých rukou. Přesto se jí můžeme nakazit i tam, kde nikdo viditelně špinavý není.

Ještě je dost času…

Daniela Kramulová, 3/2018
Jak bojovat s prokrastinací ve škole Necháte žákům skoro týden času, aby si zopakovali učivo – a před písemkou se Novák omlouvá, že se nemohl připravit, protože večer měli v celé ulici výpadek proudu. Se zjevnou nelibostí se ptáte, zda elektřina nefungovala ani předchozí čtyři dny, a najednou vám někde na pozadí paměti bleskne vzpomínka na vlastní víkendovou čistku v komoře.

Po stopách stoleté dámy

Lenka Pecharová, 3/2018
Ke stému výročí vzniku Československa vydává nakladatelství Portál knihu Lenky Pecharové Po stopách stoleté dámy. Publikace, navazující na úspěšné tituly Po stopách Karla IV. či Po stopách baroka, provází čtenáře jednotlivými roky republiky a v každém z nich upozorňuje na zásadní historické události i na dobové zajímavosti. Pro náš časopis jsme vybrali ukázky týkající se zejména školství, vzdělávání a dětí. Ilustracemi knihu doprovodil Lukáš Fibrich.

S dětmi na dvoutisícovku? Jde to!

3/2018
Po pár trecích v Rakouských Alpách jsem se rozhodla, že tu krásu chci ukázat dcerám. Bylo jim tehdy osm a pět let. Ale bude je to bavit? Šlapat do kopce a kochat se výhledem? Měla jsem své pochybnosti. Ale ono se ukázalo, že to jde. A že se dvěma malými dětmi může i samotná matka zvládnout patnáct dní ve dvoutisícovkách.

Matkoblogy

Veronika Zavřelová, 3/2018
Fígle a fauly blogujících maminek Rodičovská dovolená je zcela jistě specifické období v životě ženy nejen co se týče nového uspořádání rodinné dynamiky a komunikačních vzorců, ale také se může stát bezbřehým zdrojem inspirace pro (sebe)prezentaci na sociálních sítích.

Český učitel postrádá sebevědomí

Jan Nejedlý, 3/2018
Michaela Veselá přednáší učitelům. Její vystoupení jsou vyprodána dlouho dopředu. Nejde totiž o žádné suché mentorování, ale o vtipný, antiiluzivní a nadmíru praktický pohled na stav dnešního školství. Je to v zásadě pohled selského rozumu, který u nás citelně chybí. Michaela Veselá jej navíc podává temperamentní formou blížící se hereckému výkonu. Škoda že psaný text nedokáže zachytit její intonaci, dramatickou vervu, gesta. Její myšlenky však zachytit dokáže.

STUDENTI PÍŠOU WIKIPEDII

Radek Aubrecht, 3/2018
Internetová encyklopedie Wikipedie je u řady studentů oblíbeným zdrojem informací. Čerpají z ní nejen při práci v hodinách, ale často i pro tvorbu prezentací, seminárních prací, referátů či projektů. Někteří z nich se z Wikipedie učí i na testy a zkoušení.

Chemie pro spolužáky

Jan Nejedlý, 3/2018
Po úspěchu série učebnic Matika pro spolužáky vydává tým studentů vzešlých z gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové učebnici chemie. Oproti tradičním publikacím se liší především snahou vysvětlovat látku jednoduše, prakticky a tak, aby žáky učební látka bavila. Učebnice je psaná jazykem, který přijde středoškolákům přirozený, vysvětluje látku srozumitelně a prostřednictvím řešení příkladů krok za krokem, včetně reálných příkladů ze života. K učebnici je zpracovaný také pracovní sešit a řadu příkladů doplňují QR kódy, které odkazuje na řešení příkladu na webových stránkách. Nově QR kódy odkazují i na rozšiřující učivo, což se může hodit pro přípravu na maturitu nebo přijímací zkoušky na vysokou školu. Učebnici doplňují ještě pokusy a laboratorní listy pro práci v hodině. Autory učebnice chemie jsou studenti Leoš Sáblík (19 let) a Vilém Obrátil (25 let), kteří patří do týmu ProSpolužáky.cz