Zmrazení platů učitelů


Nastupující vláda koalic Spolu a PirSTAN chce přepracovat rozpočet na příští rok. Zřejmě to nestihne ještě letos, a proto státní úřady pojedou na začátku roku 2022 v rozpočtovém provizoriu. Budoucí ministr školství Petr Gazdík (STAN) v České televizi o víkendu řekl, že po dobu provizoria neporostou platy učitelů a dalších státních zaměstnanců. Podle komentátorů je na vině především rozpočtový rozvrat způsobený předchozí vládou v čele s Andrejem Babišem, která zemi předává ve finančně velmi nepříznivém stavu. Vzhledem k tomu, že právě koalice STAN v době, kdy byla v opozici, prosazovala právě navýšení platů učitelů, a to na 130 procent průměrné mzdy, se dá předpokládat, že se k této otázce nastupující vláda vrátí a bude situaci řešit.

Distanční vzdělávání v MŠ

Začátkem listopadu vydala Česká školní inspekce doporučení k případnému distančnímu vzdělávání mateřských škol, které přichází v úvahu zejména ve chvíli, kdy se celá škola ocitne v karanténě. Podle České školní inspekce není třeba nikoho zahlcovat neúměrnými požadavky. Uvádíme body, které jsou podle ČŠI zásadní.

Vedení mateřské školy podporuje pedagogy, kteří zajišťují vzdělávání dětí v době karantény. Mateřská škola využívá vhodné komunikační prostředí. Mateřská škola nabízí rodičům konzultace a podporu při vzdělávání. Mateřská škola poskytuje individualizované podněty k rozvoji jednotlivých dětí. Zvýšenou pozornost mateřská škola věnuje dětem v povinném předškolním vzdělávání. Celý manuál je ke stažení na stránkách České školní inspekce i Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

red

-red-