Když dítě něco příšerně svědí…

Nedávno jsem bezděky vyposlechla v obchodě tento hlasitý rozhovor: „Představ si, že naše Anička si přinesla ze školky svrab.“ „Ale prosím tě, to snad není možné, ten se přece vyskytuje leda tak mezi bezdomovci!“

Tento rozhovor poukázal na to, co si myslí většina lidí – totiž že svrab se už buď nevyskytuje, a pokud ano, tak jen mezi bezdomovci nebo třeba „ve vyloučených lokalitách“. To je však omyl. Svrabem se i v dnešní době může nakazit úplně každý, a dokonce je momentálně v populaci stále rozšířenější. Je to velmi nakažlivé a bolestivé onemocnění. Způsobuje je drobný roztoč, který žije v kůži – zákožka svrabová. Nejde sice o nemoc nebezpečnou, ale pokud se objeví, je třeba okamžitě navštívit lékaře a řádně se léčit – sama rozhodně nezmizí.

Co je svrab

Svrab (scabies) pochází ze slova scabere neboli drbat se, poškrábat se. Podle statistik je na celém světě svrabem postiženo kolem 300 milionů lidí. Toto onemocnění způsobuje u lidí drobný roztoč zákožka svrabová žijící v kůži. (Svrabem se mohou nakazit i zvířata, u těch se onemocnění nazývá sarkoptóza.)

Placená zóna

PhDr. Helena Chvátalová