Když všem dětem vyjde stejný obrázek, přijde mi, že je něco špatně

Kreslení a malování. Činnosti, které někdy zařadíme jako „vycpávkové“, přitom ale mají ohromný potenciál. S výtvarnicí Lenkou Kubelovou jsem si povídala o tom, co výtvarné činnosti dětem dávají a jak můžeme podpořit dětskou kreativitu.


V mateřských školách i ve školních družinách se objevují výtvarné činnosti. Co to je? Je to pouze kreslení a malování, nebo se jedná o něco více?


To je široká otázka, ke které bych se vrátila i ke konci rozhovoru. Co je to kreslení? Týká se jenom toho, co vidíme a snažíme se to nějak zaznamenat, interpretovat? U malých dětí, ale samozřejmě i u větších, se při kreslení rozvíjejí různé schopnosti včetně měkkých dovedností, činnost přesahuje do dalších sfér. Poznáváme kreslením svět kolem sebe nebo sami sebe? Pokud se kreslení odehrává ve škole, je prostor k tomu probrat věci, na které v jiných hodinách nezbývá čas. I když kreslíme a povídáme si o tom, co kreslíme, dotkneme se mnoha dalších věcí, které děti řeší, ale v běžném dni na ně není prostor.


Takže to není jenom tužka a papír, že?


To určitě ne. (smích) Přecházíme od kreslení nebo malování přes sebevyjádření a sebepoznání k dalším rovinám.


Jaké techniky jsou pro předškolní a mladší školní děti vhodné?


Zdá se mi, že vhodné jsou prakticky všechny, záleží jen na tom, jestli se udělá dobrý vstup, aby děti věděly, s čím pracovat, čeho se chytit. A také na tom, jestli já jako pedagog mám nějakou vizi, s níž je chci hodinou provést. Menší děti více vyžadují haptické věci a tematicky se držíme toho, co se „vejde“ do jejich světa. Kreslíme tedy třeba více zvířátek, než je tomu v lekcích pro dospělé. (smích) Měla by to být témata, která pro ně budou srozumitelná, vztahují se k nim. Abstraktní věci nejsou úplně vhodné, ale záleží na konkrétních dětech a na našem odhadu, jestli něco už půjde nebo ne. Neměli bychom je přehltit něčím, co je mimo jejich momentální vývojové možnosti.

Dále čtěte: Dítě nekreslí to, co vidí, ale to, co o světě ví               https://nakladatelstvi.portal.cz/casopisy/informatorium-3-8/96370/dite-nekresli-to--co-vidi--ale-to--co-o-svete-vi 

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová