Koukejte spolu aneb Sedm filmů o manželství

Viděli jste někdy film, při němž jste se prostě museli k sobě jako pár přitulit, abyste si ho společně užili? Vzbudil ve vás nějaký film svým příběhem nebo postavami pocit, že takové manželství byste chtěli mít? Povídali jste si někdy se svým manželem či manželkou o filmu, který jste právě viděli?

Jsou to filmy, které vás mohou inspirovat k přemýšlení o vašem vztahu a které si můžete společně užít. Můžete pozvat přátele, uspořádat filmový večer nebo si jen koupit pár vhodných drinků a velký box popcornu a dívat se ve dvou. Vybočují z hlavního proudu filmové produkce, kde je sex oddělen od dlouhodobého vztahu, a velká část této produkce nám představuje vizi partnerských vztahů, které by ve skutečnosti nikdy nemohly fungovat nebo by se rychle zhroutily. Mnohé filmy předstírají, že například nevěra je zcela normální a někdy žádoucí. Některé nám vnucují myšlenku, že o dobrý sex se jedná v tom případě, když jde o okamžité uspokojení. Nádherná žena jde do postele s pohledným mužem, kterého zná sotva pár hodin, a sex je okamžitě úžasný. Získáme z toho mylný dojem, že požitek ze sexu se zmenšuje s dobou, po kterou se partneři znají, a s tím, jak se partneři hlouběji poznávají, a že tedy dobrý sex naleznete pouze v novém vztahu, nebo když máte mimomanželský poměr. Opak je ale pravdou. Existují ale i filmy, které vedou k zamyšlení nebo dávají lidem sílu být si věrní a chránit to nejcennější, na čem jim záleží.

Otec rodiny – The Family Man (2000)

Když mladý právník Jack Campbell (Nicolas Cage) odlétal na stáž do Londýna, sliboval své přítelkyni Kate (Téa Leoniová), že za rok už budou zase spolu. Uplynulo však třináct let. Z Jacka se stal úspěšný burzovní makléř, na Kate už dávno zapomněl a stále je svobodný. Jsou Vánoce. „Mám všechno, po čem jsem toužil,“ říká o sobě na cestě domů. Když se konečně dostane do svého luxusního mládeneckého apartmá, lehne si a okamžitě usne. Druhého dne se probudí v domku na předměstí, vedle něj leží v posteli o 13 let starší Kate, vedle v pokoji pláče dítě a šestiletá holčička mu říká „tati“. Z Jacka Campbella – businessmana se stal Jack Campbell – otec rodiny. Nežije v centru, ale na předměstí, neřídí Ferrari, ale „kombíka“, neprodává akcie, ale pneumatiky a v šatníku má místo drahých obleků flanelové košile. Jack se nejprve pokouší vrátit do svého „starého“ života, ale ani ve firmě ani doma se k němu nikdo nezná. Postupně si začíná zvykat na novou existenci a zjišťuje, že se mu vlastně velmi zamlouvá. S chutí si užívá otcovských povinností, stýká se s novými přáteli, a navíc mu dochází, že Kate i po těch třinácti letech stále miluje.


Hra osudu – Match Point (2006)

Někdy nevíte, co máte, dokud to (málem) neztratíte. A tráva nemusí být vždycky zelenější na druhé straně kurtu. Match Point – Hra osudu je drama o společenském vzestupu mladého muže a děsivých následcích jeho ctižádosti. Hlavní hrdina se nedokáže rozhodnout mezi dvěma ženami a nenachází cestu ven. Uchýlí se tedy k extrémnímu řešení. Děj filmu odrazujícího od nevěry zasadil režisér Woody Allen do anglické vyšší společnosti.

 Co mě výcvik zvířat naučil o životě, lásce a manželství  Sutherland, Amy  Portál, 2020Manželství jako drezura? Přečtěte si Co mě výcvik zvířat naučil o manželství.

V jednom ohni – Fireproof (2008)

Hrdinou romantického dramatu je kapitán Caleb Holt (Kirk Cameron), požárník, který neváhá riskovat svůj život pro záchranu ostatních. Své manželství s Catherinou (Erin Bethea) však zřejmě zachránit nedokáže. Po sedmi letech se dvojice ocitla na pokraji rozvodu, a když už se zdá, že rozchodu nemůže nic zabránit, vloží se mezi ně Calebův otec John (Harris Malcolm). Požádá syna, aby ještě vyzkoušel čtyřicetidenní experiment, v němž se bude snažit proniknout k srdci své ženy.

Daleko od ní – Away From Her (2007)

„Nikdy jsem si nemyslel, jak daleko od ní budu.“ Příběh filmu vypráví o manželském páru, jehož téměř čtyřicet let pečlivě budovanou intimitu naruší Alzheimerova choroba. Mimořádně zralý film bez sentimentální okázalosti ukazuje nejen bolest a osamělost při ztrácení spřízněné duše, ale také na povahu manželského pouta a skutečné lásky, která se nebojí oběti.

Julie & Julia (2009)

I když je celý film o Julii Childové (Meryl Streepová) a samozřejmě o vaření, je také krásnou ilustrací manželské lásky. Julie i Julia mají obě za manžely muže, kteří jsou jim oporou a dodávají tomuto filmu procítěnost a hlubší rozměr.

Mohlo by vás také zajímat: Jak zvelebovat vztah, Manželství po dvaceti letech, Aby se ze vztahu nevytratila vášeň

Barevný závoj – The Painted Veil (2006)

Kitty (Naomi Watts) se musí neodkladně vdát. Proto si bere seriózního doktora Waltera (Edward Norton), se kterým odjíždí do Šanghaje. Protože se tady ale Kitty nudí, najde si milence. Walter nevěru odhaluje a jako pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kam bere Kitty s sebou. Teprve tady se mohou naučit jeden druhého chápat, milovat a odpouštět. Film vznikl podle stejnojmenného románu W. Somerseta Maughama.

Cesta k pozitivní změně partnerského vztahu nepřináší žádný zázračný návod na štěstí, ale pracuje s tím, co má dvojice stále ještě k dispozici a může to změnit. Pečujte o svůj vztah …dokud se ještě máte rádi.

Druhá šance – The Story of Us (1999)

Film o manželství – a o tom, jaké ve skutečnosti někdy je v něm žít. Existuje mnoho romantických filmů o tom, jak se lidé potkají a zamilují nebo naopak prožívají utrpení a rozvod. Je ale jen málo těch, které ukazují na každodenní radosti i problémy manželství i druhé šance, které každý potřebujeme. Tohle je jeden z nich.

Petr Činčala