Proč muži nenosí klobouky

Ještě před druhou světovou válkou bylo prakticky nemyslitelné potkat na ulici muže bez klobouku nebo jiné pokrývky hlavy. Ať to byl pomačkaný klobouk pantáty Bezouška, buřinka vyššího úředníka, dělnická čepice či cylindr někoho z horních deseti tisíc, vyjít na ulici bez něčeho na hlavě by člověku přišlo asi tak absurdní jako dnes vyjít bez kalhot. Co se stalo, že dnes se naopak na ulici otočíme, když u někoho na hlavě uvidíme klobouk?

Klobouk fungoval původně jako ochrana hlavy před deštěm, větrem a sluncem (takovému slamáku se v tomto ohledu nic nevyrovná), ale především jako symbol společenského postavení. Podle klobouku jste poznali, do jaké společenské vrstvy kdo patří.  Bez klobouku byla skoro nemožná společenská interakce - pánové klobouky smekali, když potkali známou dámu nebo někoho ve vyšším postavení. Ten pak odpovídal jen náznakem, jakýmsi lehkým přiťuknutím prstů k lemu svého klobouku, dáma pak lehkým pokývnutím hlavy. Tenhle rituál, který na menších městech přetrvával i u nás leckde až do raných šedesátých let, dnes známe jen z filmů… Naopak v místnosti se pokrývka hlavy u mužů netolerovala, zatímco dnes je kšiltovka na hlavě v místnosti žel Bohu běžnou záležitostí.

Bez klobouku ani ránu?

Klobouk ta podnikl vítězné tažení celým světem. Český etnograf Ludvík Kuba si na cestách po Balkáně před první světovou válkou povšiml, jak slamáky nahrazují tradiční fezy (čemuž se nelze divit, fez, který nemá lem, nijak nechrání před slunce). Turecký prezident Mustafa Kemal Atatturk dokonce po první světové válce v rámci modernizace země fezy zakázal (což postihlo český textilní průmysl, který patři k jejich hlavním dodavatelům) a naopak se ostentativně fotil s cylindrem. Ten začal nosil i japonský císař  nebo perský šáh. Jenže zatímco ve třetím světě byl klobouk symbolem modernizace, na Západě začal být čím dál tím více vnímán jako něco konzervativního, co je vidět ta leda na setkání britské královské rodiny. Módou se stala prostovlasost, popřípadě čepice, původně pokrývka hlavy proletariátu…    

Takže co se stalo s klobouky? Jedním z důvodů, proč se přestaly nosit, byla motorizace. Jakmile začali lidé více používat osobní automobily a méně chodit pěšky, tak nejen že zlenivěli, ale pro přesun od domu do auta a z auta do kanceláře přestalo mít nošení klobouku smysl. Další ránu kloboukům zasadila druhá světová válka. Armáda si potrpí na pravidla v oblékání (tzv. ústrojová kázeň) a k těm patří i striktní trvání na tom, že voják venku musí mít pokrývku hlavy a voják v místnosti ji naopak mít nesmí. 

Placená zóna

Matyáš Zrno