Trocha zátěže neškodí

Zátěž a stres zdraví neprospívá – ať už se jedná o zátěž fyzickou, chemickou, nebo emocionální. Zcela jednoznačně to platí, pokud je zátěž příliš silná nebo dlouhodobá. Zranění sportovci, těžcí kuřáci či lidé v ekonomických nesnázích se rozhodně neobjevují v reklamách jako symboly zdraví a vitality. Už koncem 19. století se ale objevil koncept hormeze – hypotéza o příznivém působení mírné zátěže.

Naše tělo je na mikroskopické úrovni velmi dynamické, průběžně se přizpůsobuje okolnostem a pro své správné fungování potřebuje celou řadu přirozených podnětů. A mezi tyto podněty rozhodně patří i pravidelná a přiměřená zátěž, ať už se jedná o pohyb, námahu, chlad, horko, málo výživné potraviny (ovoce, zelenina), ale i o intenzivní přemýšlení.

Čtěte rozhovor s Marií Skalskou Jak začít? Vyfoťte se!

Všeho s mírou

Pojem hormeze je odvozen od starořeckého hormeion – posílení. A skutečně, přiměřená zátěž komplexně posiluje náš organismus a pomáhá mu se regenerovat, čímž ho v dlouhodobém horizontu udržuje zdravý a funkční. Co se stane, pokud se přirozenému zatěžování našeho těla vyhýbáme, můžeme pozorovat všude kolem sebe: většina případů obezity a vysokého krevního tlaku, dvou nejrozšířenějších nemocí na světě, je podle lékařských studií způsobena nedostatkem pohybu a nadbytkem příliš výživné stravy. Co se v mládí zdá být pouhou kosmetickou vadou či drobnou zdravotní komplikací, se ukáže jako skutečný problém v kritické situaci či ve stáří.

Placená zóna