Puberta: Co se pokazilo?

V období puberty pomalu přecházíme do dospělosti a hledáme svoje místo ve světě. Na jedné straně máme tendenci podstupovat emoční rizika, na straně druhé můžeme zažívat velký vnitřní zmatek, nejistotu i sociální izolaci. Velkou část vývojových úkolů máme již za sebou a budeme na nich ve svém dalším životě stavět. Proto se také všechno, co se nám nepodařilo do té doby splnit, stává zdrojem problémů, na které můžeme později narážet.

Zrání na tělesné úrovni probíhá o něco rychleji než v oblasti sociální i psychické a často je příčinou vnitřního rozporu. Mohou se objevovat pochybnosti o vlastním těle i o sexuální přitažlivosti. Často je to období prvních lásek, které mají závislou podobu. Ale tyto první lásky jsou pro nás velmi významné, protože se tak učíme fungovat v partnerských vztazích a poznávat, o čem je skutečná láska a hluboký cit k partnerovi. 

Nezdravá závislost 

Jana v rámci skupinové terapie otevřela téma vztahu s přítelem. Ten upadá do depresivních stavů a sebevražedných úvah a Jana se ho snaží podporovat a zachraňovat, což stahuje dolů i ji samotnou. Ukázalo se, že přebírá zodpovědnost za jeho život a bere na sebe úlohu jeho terapeuta až spasitele. Sama cítila, že jí v tom není dobře. Využila jsem techniku sochání, ve které mohla poznat iluzi svého pomáhání a nezdravou závislost. Zde si uvědomila, že ani ona sama nestojí pevně na vlastních nohou a místo toho, aby se soustředila na svůj vlastní život, se kterým není v kontaktu, investuje energii do života jiných. Vybrala si zástupce za sebe i za přítele a v sousoší ztvárnila jejich vztah – ona stojí na křesle a přítel klečí na zemi pod ní, má zvednutou ruku nahoru a Jana ho za ni drží. Vyzvala jsem zástupce, který ztvárňoval jejího přítele, aby řekl, co vidí. „Vidím jen její nohy, připadá mi povýšená a vzdálená.“ Jana pak sama potvrzovala, že tomu tak je i ve skutečnosti – svému příteli často připadalo, že ona je výš a dál, že všechno zvládá, zatímco on nic nezvládá. Zástupce za přítele dále sděloval, že ho bolí ruka a vnímá, že ho Jana nemůže vytáhnout a postavit na nohy. Důležitá pro něj byla blízkost a to, že ho drží za ruku. Zástupkyně za Janu pak verbalizovala, že se ve své pozici cítí velmi nestabilní. Křeslo jakoby symbolicky vyjadřovalo, že má od sebe mnohem větší očekávání, než je schopna naplnit – že přítele zachrání. Sama přitom byla dost nestabilní, nejistá a i přítel její nestabilitu vnímal. Cítil, že se jí třese ruka a ve svém postoji mírně vrávorá. Jana si uvědomila, že její pomáhání bylo i určitým útěkem před vlastním životem, který byl hodně neuspořádaný. 

Čtěte dále: Jak přežít pracovní úspěch, Když tělo stůně za duši, Domov, nebo jen místo k přespání?, Panenství: Hodnota, nebo přežitek?

V období puberty jsme často vystaveni nepříjemným emocím, kterým je potřeba čelit a naučit se s nimi pracovat. Na jejich pozadí může stát strach, že nebudeme přijati, naše nízké sebevědomí, stud či odsuzování sebe sama. Zvládnutí těchto nepříjemných pocitů je velmi důležité pro náš růst a zároveň je jedním z dalších vývojových úkolů tohoto období. Prvním krokem, jak tyto nepříjemné pocity zvládnout, je jejich uvědomění a také možnost s někým tyto pocity sdílet a hovořit o tom, co se s námi děje. Je dobré, když v tomto období máme vedle sebe ochránce, který nám radí a učí nás, jak tyto emoce zvládat. Bohužel někteří ve snaze vyhnout se těmto nepříjemným pocitům sklouznou k alkoholu a drogám. Většinou však netuší, že alkohol je silný depresogen a přináší jen chvilkovou úlevu. Ve skutečnosti napadá serotoninové mechanismy a významnou měrou přispívá ke vzniku a prohloubení deprese.

Placená zóna

Romana Suchá