FILM 

Sociální dilema 

Dokumentární film režiséra Jeffa Orlowského s názvem Sociální dilema je mozaikou složenou z hraných scén, počítačových animací a výpovědí vysoce postavených (většinou bývalých) zaměstnanců a tvůrců dnes již klasických sociálních sítí a aplikací. Snímek má upozorňovat na praktiky, jejichž pomocí tvůrci sociálních sítí sbírají data o našich aktivitách a preferencích, aby tak mohli mít naše rozhodnutí a činy stále více pod kontrolou. Od začátku září, kdy toto filmové dílo spatřilo světlo světa, rezonuje společností. Může šokovat, ale po zhlédnutí snímku možná spíš vyvstává otázka: Mělo by se na manipulaci odpovídat manipulací? Posuďte sami… 

 

INTERNET 

Diagnóza F 

Již zbývají jen měsíc a pořad Diagnóza F oslaví své desáté narozeniny! Jedná se podcast, který se zaměřuje na témata, o kterých se občas nemluví lehce – na těžké životní situace, především pak na psychiatrické diagnózy. Napovídá tomu již samotný název pořadu. V Diagnostickém a statistickém manuálu duševních poruch se totiž pod písmenem F ukrývají právě duševní poruchy a poruchy chování. Terapeutka Adéla Paulík Lichková si do studia zve psychiatry, psychology a psychoterapeuty, aby tuto tematiku citlivě přiblížili komukoli, kdo se o ni zajímá, sám se v takové situaci ocitl či má v blízkém okolí někoho, kdo se s podobnou diagnózou potýká.  

Pořad si můžete naladit každý čtvrtek pár minut po páté hodině večerní na Radiu Wave anebo se ponořit do rozsáhlého archivu minulých dílů.  

 

AKCE 

Partnerské vztahy očima dvou párových psychoterapeutů 

„Jsme dva pároví psychoterapeuti, kteří milují svoji práci a vidí v ní více než jen seberealizaci, poslání či zajímavé lidské příběhy... A je to z nás cítit na sto honů...“ říkají o sobě autoři webinářů Pavel Rataj a Jan Vojtko. Celý cyklus webinářů se skládá z celkem deseti přednášek, v nichž se zkušení pároví terapeuti zabývají problematikou vztahů současnosti. Každá přednáška trvá dvě hodiny a těšit se můžete například na témata jako proměny partnerství v čase, hranice a limity ve vztazích, partnerské krize a rozpady vztahů, tajemství seznamování nebo také na otázku pornografie ve vztahu.  

Autoři se snaží pokládat si otázky o tom, co naše vztahy zkvalitňuje. Je to otázka komunikace? Je to o intimitě, nebo o milování? O společném řešení krizí? Za cíl si kladou sdílet se svými diváky myšlenky týkající se této problematiky a dopomoci jim tak ke zdravému náhledu na jejich vztahy minulé, současné i budoucí.  

Webináře naleznete na stránce: pavelrataj.cz/partnerske-vztahy/ 

 

Kristýna Fílová