A žili spolu šťastně až na věky

Na začátku doufáme, že to bude na celý život. Nikdo nemá v den svatby v plánu řešit za pár let střídavou péči a rozdělení majetku. Tak proč tomu čelíme zas a znovu? Podívejme se na některé z důvodů partnerských potíží, ale především na účinné způsoby, jak si lásku a intimitu udržet.

Vzali se a šťastně spolu žili až do smrti… To jsme slýchávali v pohádkách, přitom víme, že svatba žádné štěstí ve vztahu negarantuje. Zatímco v padesátých letech se rozváděla desetina manželství, v roce 1975 už to bylo třicet procent. V tomto tisíciletí zůstáváme zhruba na padesáti procentech. A rozchodů nesezdaných párů je pochopitelně ještě mnohem více. 

Velkou roli sehrává tichý předpoklad, že když je nám spolu hezky na začátku, půjde to tak „samo od sebe“ i dál. Že stačí mít se rádi. Málokdo bere v potaz změny životního stylu, které přináší příchod dětí a další životní a pracovní výzvy v průběhu času. A když se po pár letech divíme, proč se ten druhý chová tak divně, proč je nepříjemný, proč nám stále něco vyčítá, proč nekomunikuje, proč je pořád v práci, proč se nezeptá, jak se máme, proč už se nás nedotýká, proč nás ani neobejme, jak to, že zapomněl na naše narozeniny, proč tak mlaská, proč se jenom dívá na televizi…, může být už pozdě anebo alespoň hodně těžké zaběhnuté návyky ve vztahu měnit.

Placená zóna