Zdravá strava snižuje šanci ženy na otěhotnění

Podle britského serveru Daily Mail prokázal výzkum vědců ze Spojených států, že strava s vysokým množstvím vlákniny snižuje u žen reprodukční schopnosti. Veškeré pojídání celozrnných výrobků, těstovin a dalších potravin s vysokým obsahem vlákniny se ukazuje jako kontraproduktivní, podle výzkumu totiž může narušit hormonální rovnováhu ženy. Vědci zkoumali 250 žen v plodném věku po dobu dvou let a zjistili, že čím více potravin s vysokým množstvím vlákniny jedly, tím více se snížila hladina hormonů zásadních pro schopnost reprodukce. U žen se navíc objevila takzvaná „anovulace“ (nepřítomnost ovulace), tedy situace, kdy žena prochází menstruačním cyklem, ale její vaječníky selhávají při uvolnění vajíčka. Podle předchozích studií dochází k anovulaci při poklesu hladiny hormonů v důsledku extrémních výkonů, úzkosti nebo stresu. Takové situace nastávaly například během války, kdy v důsledku nedostatku jídla a přehnaného psychického i fyzického vypětí docházelo u žen k této samovolné sterilizaci. Nová studie však poprvé dokazuje nebezpečí zdravé výživy při snaze o početí dítěte.

Placená zóna