Alzheimer a ZNEČIŠTĚNÉ OVZDUŠÍ

Epidemiologové a neurologové předkládají stále pádnější důkazy o tom, že znečištěné ovzduší vyvolává demenci u zvířat i lidí.

Magnetit v lidském mozku

Po dlouhá desetiletí bereme jako fakt, že se v lidském mozku nacházejí mikroskopické částice oxidu železa Fe3O4 známého jako magnetit. Vědci byli přesvědčeni o jejich přirozeném původu, a dokonce spekulovali, zda magnetit nesehrává roli magnetické střelky a nenapomáhá nám v orientaci. Nedávná studie týmu vedeného Barbarou Maher z University of Lancaster ale prokázala, že se valná část magnetitu dostává lidem do mozku ze znečištěného ovzduší. Na jednu částici vyprodukovanou lidským organismem připadají řádově stovky částic, které nám pronikly do těla z okolního prostředí. Tvar a složení částic nalezených v mozku prozrazují, že vznikají za vysokých teplot. K jejich hlavním zdrojům patří spaliny z tepelných elektráren, ale třeba i zplodiny uvolňované z brzdových destiček automobilů při intenzivním brždění. Jak ukázaly průzkumy hygieniků, vzduch v průmyslových oblastech a městských aglomeracích je magnetitu plný.

Přítomnost magnetitu v mozku signalizuje řadu zdravotních rizik. Tato forma železa přispívá ke vzniku volných kyslíkatých radikálů, jež poškozují nervovou tkáň. Částice nalezené v mozcích lidí jsou o to nebezpečnější, že se jejich průměr pohybuje kolem 150 nanometrů. Spadají do kategorie nanočástic, které se svými vlastnostmi často dramaticky liší od téhož materiálu zformovaného do částic větších rozměrů. Nanočástice mají vzhledem k objemu velký povrch, a magnetit v nanočásticích je proto při tvorbě volných kyslíkatých radikálů výkonnější než stejné množství látky v částicích mikrometrových rozměrů. Na rozdíl od částic velikosti řádově v mikrometrech procházejí nanočástice magnetitu snadno většinou ochranných filtrů. Po vdechnutí nosem pronikají do čichových neuronů a přes čichový nerv postupují dále do mozku.

Tvorba volných kyslíkových radikálů zdaleka nepředstavuje jediný negativní efekt nanočástic magnetitu. Tato sloučenina železa vytváří komplexy s b-amyloidem, jenž se zvýšenou měrou hromadí v mozku lidí postižených Alzheimerovou chorobou. S vazbou na magnetit narůstá toxicita b-amyloidu pro neurony. Proto je znečištěné ovzduší považováno za potenciálně významný rizikový faktor pro vznik a rozvoj Alzheimerovy choroby.



Placená zóna

Jaroslav Petr