Psychologie NA TALÍŘI

Kefír pro omlazení těla

Mléko a mléčné produkty jsou nedílnou součástí jídelníčku mnoha z nás. Ať už si dáme bílý jogurt ke snídani v podobě kávy s mléčnou pěnou, či smetany v dezertu. Dnes jsou sice módní mléčné alternativy, ale mléko a kysané mléčné produkty by určitě měly zůstat součástí pestré stravy. Důkazem jsou i samotní savci, respektive jejich mláďata. Ti konzumují mléko, ze kterého čerpají všechny prospěšné živiny pro svůj vývoj, dokud nemohou přijímat živiny z pevné stravy.

Pasterizované mléko zakysá mlékařskou kulturou a nechá se uzrát. Mléko se vysráží a dosáhne kyselosti.

Poté se přidávají nejrůznější druhy bakterií. Na druhu závisí i konečný produkt, ať už jogurt, acidofi lní mléko, nebo třeba kefír. Výrobky mají odlišnou chuť a vůni. V procesu fermentace dochází ke zkvašení mléčného cukru – laktózy. Její obsah je tak snížený, produkty jsou stravitelné lépe než klasické mléko, a dobře je proto snášejí i lidé s intolerancí. Ne nadarmo nás rodiče již odmala učí na mléčné výrobky. Právě ty kysané obsahují mnoho organismu prospěšných živin. Především prospívají správnému trávení a fungování střevní mikrofl óry. Správným fungováním trávení si zajistíme i lepší vstřebávání ostatních živin, jako jsou vitaminy, minerály, ale i obranyschopnost organismu.

Už laureát Nobelovy ceny Mečnikov začátkem 20. století tvrdil, že stárnutí organismu je vlastně nakažení střevní mikrofl óry. V tomto smyslu je možné přistupovat k zakysaným produktům jako k podpoře omlazení.

Kysané produkty jsou bohaté na mikroorganismy prospěšné našemu zdraví s blahodárnými účinky. Jsou to například probiotika (jejich zdrojem je třeba kefír), která mají na naše zdraví velký vliv. Dobře slouží při redukčních dietách, infekci močových cest, samozřejmě při trávících potížích a jsou pomocníkem zvládání stresu a migrén.

Například hormon serotonin, který je známý jako hormon štěstí, je produkován především ve střevech.

POMAZÁNKA Z VALAŠSKÉ KYŠKY

1 kus cibule 2 kusy kyselé okurky 1 lžičky sušeného česneku 50 g másla 100 g eidamu 250 g nízkotučného tvarohu 1 lžička soli 1 lžíce hořčice 1 lžičky mleté červené papriky 150 ml kyšky V míse utřeme máslo se solí a se sladkou mletou paprikou. V kyšce rozmačkáme tvaroh a přidáme k máslu. Přisypeme nastrouhaný eidam, najemno nasekanou cibuli a hořčici. Směs utřeme důkladně dohladka. Nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a trochu sušeného česneku. Hotovou pomazánku necháme v lednici chvíli odležet. Jemnou pomazánku z valašské kyšky podáváme na libovolném pečivu.

Podle Vareni.cz

Věra Burešová