Jsi hodný, asi tě budu milovat

Není tak těžké zamilovat si člověka, který se nám líbí. Ale jde to i opačně? Můžeme se naučit druhého milovat proto, že je hodný, i když to není zrovna náš typ?

Odborníci mnohokrát dokázali, že fyzická atraktivita hraje při vnímání druhého člověka velkou roli. Atraktivní lidé se nám zdají hodnější, toužíme se s nimi přátelit, dokonce je chceme zaměstnat a nabízíme jim vyšší plat než lidem neatraktivním.

Studie vedená britským psychologem Gary W. Lewandowskim se zaměřila na přesný opak: Jak v našich očích ovlivňují charakterové vlastnosti jedince jeho fyzický vzhled? Účastníkům studie byly předloženy fotografie osob opačného pohlaví a byli požádáni, aby bez jakýchkoli bližších informací o osobě na obrázku řekli, jak se jim dotyčný líbí. Následně se dozvěděli něco o vlastnostech vyfotografované osoby a opět se měli vyjádřit k jeho fyzické atraktivitě. A co víc - měli posoudit, nakolik se jim tento člověk jeví jako osoba vhodná pro přátelství či partnerství.

Ukázalo se, že osobní informace o charakteru vyfotografovaného člověk jsou velice významné a ovlivňují vnímání této osoby. A zároveň mohou změnit naše očekávání i náš původní soud o jeho fyzické kráse a přitažlivosti.


Ten čestný je hezčí


Zmíněná studie ukázala, že jak muži, tak ženy, kteří vykazovali známky pozitivních charakterových vlastností, jako je poctivost, čestnost, kolegialita a pracovitost, jsou ostatními lidmi vnímáni jako hezčí než průměrní lidé. U těch, kteří naopak měli mít negativní vlastnosti jako nepoctivost, hrubost či nevychovanost, lidé hodnotili fyzický vzhled jako neatraktivní či nezajímavý. „Pokud vnímáme nějakého člověka jako někoho, kdo má kladné charakterové vlastnosti, automaticky ho považujeme za vhodného adepta pro jakýkoliv vztah,“ říká autor studie Gary W. Lewandowski, Jr. Závěry ukazují, že pozitivní charakter dělá v očích ostatních lidí z člověka vhodného adepta na opravdového přítele, což dále vede k vnímání tohoto člověka jako potenciálního milostného partnera a to nakonec vyústí ve skutečnost, že tohoto člověka vnímáme jako fyzicky atraktivního -začne se nám najednou zkrátka líbit.

Tento stupňovitý proces se ve studii několikrát potvrdil bez ohledu na to, jak nás tento člověk fyzicky přitahoval, nebo nepřitahoval na začátku seznámení. Bez ohledu na to, zda v době seznámení máme, nebo nemáme jiného partnera či partnerku, a bez ohledu na to, jak dlouho tento náš současný vztah trvá. Je zřejmé, že kromě lásky na první pohled existuje i jiný způsob zamilování se, jemuž předchází hlubší poznání daného člověka.

Na základě vzhledu si děláme o člověku první dojem, ale ten zdaleka nemusí být tak neotřesitelný, jak se traduje. Nová studie ukazuje, že vnímání fyzické přitažlivosti se může časem změnit - podle toho, jak poznáváme pozitivní či negativní vlastnosti jedince. „Náš výzkum ukazuje pozitivnější alternativu k prvnímu dojmu. Připomíná lidem, že k tomu, abychom pochopili, co ve skutečnosti určuje naši atraktivitu, vede dlouhá cesta,“ říká Lewandowski.

Tedy máte-li pocit, že jste při prvních setkáních nijak zvlášť nebodovali, nevzdávejte se. Pořád máte šanci. Mimochodem, to, že hodného člověka se můžete naučit milovat, věděly už naše babičky, když vstupovaly do předem domluvených sňatků.

Šárka Kubcová (Zdroj: sciencedaily.com)