Telefonát s matkou pomáhá snížit stres

Přihodila se nečekaná situace. Jste vystresovaní. Nevíte, co si počít. Cítíte úzkost, chce se vám brečet, anebo jste jen trochu podráždění. Podle vědců je možné, že telefonát matce stres zredukuje.

V nedávné studii psychologové zjišťovali, jaký má na velmi mladé dívky vliv, když zavolají matce. Ukázalo se, že u účastnic experimentu došlo po telefonátu s matkou k redukci stresových hormonů a zároveň k uvolnění oxytocinu, takzvaného hormonu lásky a důvěry. „Je možné, že telefonát a vypovídání se z problémů má stejné účinky jako objetí,“ uvádí jeden z autorů studie Seth D. Pollak z University of WisconsinMadison. Samozřejmě ale záleží na tom, jaký má člověk s matkou vztah.

Výsledky studie na 61 dívkách ve věku 7 až 12 let ukázaly, že matčin hlas může podobně jako dotyk zvýšit úroveň oxytocinu. Tento hormon podporuje úbytek stresu. Efekt přetrvával během výzkumu i déle než hodinu. Je to svým způsobem převratné zjištění, protože dosud studie na lidech i na zvířatech vedly spíše k závěrům, že pro zvýšení hladiny oxytocinu v těle je nezbytný fyzický kontakt. Je prokázáno, že u člověka je oxytocin uvolňován při kojení, objímání a orgasmu.

„Pokud lidstvo porozumí tomu, jak funguje oxytocin, lépe porozumí mateřství,“ uvádí psycholožka Anne Campbellová z Durham University ve Velké Británii. „Matky bez jakýchkoliv instrukcí přirozeně vědí, jak utišit své dítě. Jejich znalosti pocházejí z dlouhé linie žen, jejichž geny přetrvaly, neboť věděly, jak se postarat o dítě, aby přežilo,“ dodává.

Zmíněná studie tedy předpokládá, že fyzický kontakt není nezbytným pro uklidnění dívek, které možná v pubertálním věku nejsou tolik nakloněny matčinu objetí, jako bývávaly dřív. „I jen to, že mluvíte se svými dětmi, může mít dobrý účinek na redukci stresové odpovědi,“ uzavírá psycholožka.

Zuzana Tomášková