Psychologie NA TALÍŘI

Jídlem proti stresu

Jídlo nemá vliv jen na naše tělo a zdraví. Není jen zdrojem energie pro pohon našeho těla.

Jídlo ovlivňuje naši výkonnost a elán. Vše, co si naložíme na talíř a co sníme, ovlivňuje i naši náladu, koncentraci a schopnost odolávat stresu. Po některém jídle jsme unavení a neschopní se soustředit a jiné nás naopak nabudí a nabije energií. Ale ne tak, že si otevřeme (nejlépe o půlnoci) ledničku a napereme se řízkem a kremrolemi. Jak budeme jíst, tak se budeme cítit.

Jídlo je prostě a jednoduše spjato s naším psychickým rozpoložením a může ovlivnit naše pocity. Důležité přitom není jen to, co jíme, ale také kdy a v jakém množství. Takže co, jak a kdy jíst, když si chceme ulevit od stresu a přispět k dobré náladě?

Ořechy

Pro vaše duševní zdraví je vhodné vybírat si potraviny bohaté na folát, tedy přírodní kyselinu listovou, a kobalamin, což je vitamin B12. Vitaminy skupiny B obecně pomáhají posilovat centrální nervovou soustavu, mají pozitivní vliv na zvládání stresových situací, pomáhají proti únavě, bojují proti depresím. Neuklidňují přímo, ale pomáhají udržet koncentraci, zlepšují klidné a racionální myšlení. Nejlepším zdrojem jsou například ořechy.

Ty obsahují krom vitaminů B i železo, draslík, zinek a vyváženou kombinaci zdravého tuku, vlákniny a proteinů. Mají nízký glykemický index, tělo je spaluje pomalu, a tak zaručí delší přísun energie. Výborné jsou vlašské ořechy, para ořechy nebo třeba mandle. Mandle jsou díky obsahu hořčíku výborným bojovníkem proti letargii, jejich pravidelná konzumace posiluje nervový systém, pomáhá proti únavě, úzkostem a stresu. Navíc obsahují fenylalanin, který působí na naši psychiku. Ořechy obecně navíc obsahují hodně hořčíku - dalšího výrazného zabijáka stresu. Naše tělo ho ve stresu velmi rychle spotřebovává, proto je důležitý jeho přísun. Má vliv i na bolesti hlavy a migrény a velký význam při výrobě energie. Jeho nedostatek může způsobovat podrážděnost, únavu a deprese.

***

Buchta z řepy s ořechy

Ingredience:

250 g řepy

1 polévková lžíce prášku ze sušených lístků stévie

2 vejce

125 g rozpuštěného másla

200 g polohrubé špaldové mouky

60 g vlašských ořechů

50 g rozinek

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C, kulatou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo směs naplňte do košíčků na muffiny. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte řepu a nasekejte ořechy. Ušlehejte vejce se stévií, přidejte máslo, mouku, prášek do pečiva. Vmíchejte řepu, ořechy a rozinky. Pečte cca 45 minut v dortové formě, nebo dokud není zabodnuté párátko suché.

Výživové hodnoty na 1 porci: 246 kcal

Bílkoviny: 10 %

Sacharidy: 62 %

Tuky: 28 %

připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE

O autorovi| Martin Husák, je výživovým poradcem v NATURHOUSE.

Martin Husák