Improvizace: Co znamená ANO, A

Je čtvrtek 15:46. Vychutnávám si šálek horké čokolády na břehu kanálu v Amsterdamu a pozoruji kolemjdoucí a na kole jedoucí postavy.

V kapse mám přes deset nových kontaktů a pozvání do všemožných koutů Evropy, v hlavě vzpomínky na sedm intenzivních dní tréninku. Barman se na mne mile usmívá a já mu úsměv vracím.

Tyto chvíle zažívám proto, že se snažíme jako lektoři jít příkladem tomu, co sami učíme. Je to jednoduchá technika, které se říká „ano, a“ a jejím smyslem je být pozorný v naslouchání, podporovat umění spolupráce a otevírat dveře příležitostem. Před měsícem jsem pouze pozitivně zareagovala na slova mé přítelkyně Míši, která mě zvala do nizozemské metropole.

Vám tato výzva zabere přesně 24 hodin. Vyberte si dopředu den v týdnu – pracovní je ideální –, kdy úkol realizujete. Je to den, kdy se vžijete do principu „ano, a“. Kdykoliv dostanete nabídku, zareagujte na ni souhlasem a přidejte něco navíc. Pozor na skrytá „ale“, kdy člověk hledá překážky. Naopak, je to den, kdy můžete jít do neobvyklých situací a dělat věci jinak. A zároveň ideální příležitost k zamyšlení, v čem byl tento den jiný.

Dáte-li druhým šanci ukázat jejich nápady, a ještě je rozvinete, uvidíte, jak se svět proměňuje v tak trochu jiné místo.

A kdo ví, třeba se někdy potkáme v malebných amsterdamských uličkách.