Improvizace pro každý den: Buď kreativní!


Každý z nás používá ve svém životě a ve své práci pořád dokola ta samá slova a ověřené strategie. A proto – když přijde okamžik, kdy nás má napadnout něco neotřelého – těžko nacházíme nová řešení. Jedním z improvizačních cvičení, které rádi používáme v našich kurzech, je „Špatný název“. Překonává totiž naše zajeté zvyky a ukazuje nečekané pohledy.


Nejdříve choďte po místnosti, ukazujte si na věci prstem a pojmenovávejte je nahlas. Poté zopakujte celý proces, jen nahraďte správná jména špatnými. Například, ukážete-li na KLÍČ VE DVEŘÍCH, dovolte si nahlas říct „KOČKA“. Ve třetí fázi si zkuste ty samé předměty pojmenovávat vlastními názvy. Využijte smysl, ke kterému jsou předměty určeny, jejich vlastnosti nebo asociace. Hned vykouzlíte slova, jako je světlodávač (lustr), osvěžonáručka (sklenice) nebo návštěvokouzelník (dveře). Každé fázi se věnujte alespoň 2 minuty.

A pokud máte děti, tak s touto hrou vám i dlouhá fronta uteče. Stačí, když jeden z vás vymyslí nový název v prostoru a ostatní se snaží uhodnout, co jste tím slovem mysleli. Takové cvičení vás nejen uvolní, ale navíc pořádně rozproudí vaši kreativitu!