Maminky, pozor na jídlo!

Výzkum z americké Oregon Health & Science University poprvé ukázal, že dva typy nervových buněk souvisejících s jídlem a růstem jsou velmi úzce spojené.

Neuropeptid s označení DLX1 totiž umožňuje správné fungování obou systémů a jeho absence se u pokusných myší projevila výrazným tloustnutím. Tento objev může posloužit hned ke dvěma účelům: pokud totiž bude nadměrná váha u malých dětí způsobena právě špatným fungováním těchto bílkovin či neuronů, mělo by být možné jejich počet uměle doplnit a tak starostem s váhou do určité míry předejít. Zároveň tatáž logika klade důraz na stravování budoucích matek, jelikož právě během těhotenství se může vývoj těchto hormonů zvrtnout a zapříčinit budoucí významné problémy. Leckdo se tak může na dietní chyby své matky vymlouvat, ale nezapomínejme, že smysl má skutečně především to, co můžeme ovlivnit my sami – tedy především přímo naše stravovací návyky…


Použitý zdroj:

Lee, J. W. et al. (2018). Dlx1/2 and Otp coordinate the production of hypothalamic GHRH- and AgRP-neurons. Nature Communications, 9, 1.

Mojmír Sedláček