ROZETNOUT ZAČAROVANÝ KRUH

Když mi přijdou na konzultaci obézní lidé, mají obvykle dlouholeté zkušenosti s nevyžádanými radami a urážlivými komentáři okolí. „Moc žereš,“ „Podívej se na sebe, nestydíš se? „Vypadáš jako matka/otec, není ti to trapné?“ „Nedoporučím vám tu léčbu, dokud nezhubnete.“ „Koukej s tím něco dělat, mám o tebe starost“. Poslední z vyjmenovaných vět je zdánlivě nejlaskavější, ale bolí všechny.

Jenže přestat „žrát“ obezitu nevyřeší. Představa, že dvěma robustním (někdy i obézním) rodičům se narodí dítko, které bude silou vůle štíhlé, je hloupá a naivní. Stejně jako očekávat, že spojením vlčáka s bernardýnem lze pomocí správné stravy vypěstovat chrta… Vypadat jako matka či otec je přitom očekávané. Dokazují to četné studie na dvojčatech, která byla v dětství oddělena a vyrůstala bez kontaktu navzájem – mají podobné postavy, nemoci, zájmy i partnery…

Snažte se už před početím!

Je to tedy hlavně na rodičích. Ti by se měli včas snažit, aby dítě nebylo obézní. Hlavně matka (ale i otec) by před početím dítěte měla optimalizovat svůj zdravotní stav, přestat kouřit, vyloučit alkohol a pamlsky ze stravy a nastartovat racionální stravování i pohybový režim. Oba rodiče by si měli vyřešit bolístky a trápení z minulosti a pokusit se nabýt duševní rovnováhy a optimismu. Jednak aby se včas dostali do svého optimálního zdravotního stavu, jednak aby tomu mohli naučit své robátko. Samozřejmě takto ideální svět není, ale zkusme se k tomu alespoň přiblížit. 

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová