Online archiv

Vydání: 11/2018

Mark Goulston: Domluvit se dá s každým

-red-, 11/2018

Být stále mlád? Jde to!

-red-, 11/2018
Člověk je tak starý, jak se cítí, říká se často a mnozí z nás doufají, že naopak to rozhodně neplatí.

Upeč třeba chleba...

Matyáš Zrno, 11/2018
Zahradničení, zavařování, pečení chleba, pletení, vyšívání a háčkování, košíkaření, brašnářství a vůbec kutilství všeho druhu… Věnují se tomu tisíce Čechů. Další tisíce chodí na kurzy tkaní, paličkování, plstění či výroby svíček. A na Hithitu můžeme podpořit vydání knížky o vyšívání nebo zřízení šicí dílny Prostě si rádi děláme věci a je to dobře – dělá to dobře naší psychice.

Proč právě my? Nevěra je příliš častá realita

Kateřina Rodná, 11/2018
Důvěra a věrnost: dvě slova, na kterých je postavené manželství. Jen málokdo vstupuje do manželství s tím, že pro něj věrnost nic neznamená, a opravdu jen výjimky se dokonce rozhodnou pro nějaký druh „volného vztahu“, založeného spíš na přátelství, kde si každý z partnerů může užívat „bokem“ podle chuti, aniž by na sebe oba žárlili.

Rodinné firmy a vztahy

Jarmila Rýdlová, 11/2018
Už žádný otravný šéf, neschopní podřízení a věčné přesčasy na úkor rodiny. Založím si malou firmu a v ní zaměstnám svou rodinu. Budeme dělat, co nás bude bavit, pracovní doba bude pružná, budeme svými pány.

Je citová vazba nepodstatná?

Matyáš Zrno, 11/2018
Pamatujete se ještě na kauzu dětí Michalákových, odebraných českým rodičům v Norsku tamní „sociálkou“ – Barnevernem? Jak by ne, svého času se jí nešlo vyhnout. Zatímco většina veřejnosti to považovala za skandální, část novinářů a politiků měla za to, že tak vyspělá země, jako je Norsko, prostě ví, co dělá. Jenže asi neví.

Šťastný vztah má kvalitu přátelství

Charlotte Benátská, 11/2018
Primárním problémem mladých párů je, že chtějí pocit zamilovanosti prožívat neustále. A pokud se tak neděje, nejsou se vztahem spokojení a hledají chyby u partnera.

Jan Zrzavý: Když se máme dobře, máme roupy

Matyáš Zrno, 11/2018
S evolučním biologem Janem Zrzavým o tom, proč jsme nespokojení se životem, i když se nám daří dobře, proč se nemnožíme a proč je tygr spokojenější v zoo než na safari.

Maminky, pozor na jídlo!

Mojmír Sedláček, 11/2018
Výzkum z americké Oregon Health & Science University poprvé ukázal, že dva typy nervových buněk souvisejících s jídlem a růstem jsou velmi úzce spojené.

Vysokoškoláci na zhroucení: Co jim vadí?

Mojmír Sedláček, 11/2018
Vysoká škola. Pro leckoho nejlepší období života, kdy neví, kterému večírku či zábavné aktivitě se věnovat dřív. Ale ne vždy a ne pro každého to platí. S tímto obdobím života jsou totiž spojeny stresové situace, jež se nevyplatí brát na lehkou váhu. Studium, peníze, směřování kariéry, osobní život... to vše jsou témata, která studenti v tomto věku řeší.

Povídej si se mnou

Mojmír Sedláček, 11/2018
Zdá se, že jsme zase o krok dál. Nepředstavitelné se pomalu stává skutečností a roboti už nahrazují i terapeuty. A to přímo ve vašem mobilu.

Životní styl Skotů

Mojmír Sedláček, 11/2018
Národ posedlý kilty a bodláky? Nepodléhejme předsudkům, skotská nátura toho nabízí mnohem víc...