To vzrušení z tance…

To vzrušení z tance… Mezi tanečníky se tomu říká tangasmus. A ne, není to orgasmus, který byste dostali při obzvláště vášnivém provozování argentinského tanga. Naopak! Sexuální vzrušení dokáže taneční pár spolehlivě rozložit. Přesto je rozkoší, co do síly s orgasmem srovnatelnou. Co to tedy vlastně je? A proč vznikl tangasmus, ale ne třeba polkasmus nebo waltzasmus?


Tangasmus je ve své podstatě založen na sexuální energii, i když jde o jev čistě psychologický. Nenastává při něm erekce. Ta by to ostatně celé zkazila – pro partnera je to zpravidla trapné, pro partnerku frustrující.  Ovšem pocity jsou stejně silné, trvají mnohem déle a tangasmus po sobě nezanechá pocit sexuální neuspokojenosti. To platí u mužů. U žen je to složitější, protože se nedá určit jasná hranice mezi tangasmem a orgasmem vzhledem k obrovské rozmanitosti ženských orgasmů a způsobů, jak k nim dojít.


Adrenalinový zážitek


Na rozdíl od orgasmu není dosažení tangasmu vázáno na stimulaci erotogenních zón. Spíše naopak! Pokud partner(ka) při tanci začne projevovat nebo demonstrovat sexuální zájem, povede to nejspíš k psychickému napětí a snaze se protějšku raději vyhnout. Lidé chodí na milongy (taneční večer argentinského tanga ) kvůli společenskému tanci. Ne kvůli sexu. Ovšem získávat potěšení z tance a přinášet svým tancem potěšení partnerovi je mravné a sociálně akceptovatelné.


Čerpám-li z důvěryhodných zdrojů, stav ženského tangasmu lze popsat jako pocit letu, přemístění do jiné reality, ponoření se do vroucí sexuální energie, vypnutí hlavy, propojení tělesné a emocionální rozkoše do jediného prožitku. Jelikož jsem muž, mohu pouze odkázat na ženami poskytnuté popisy… Ale musel jsem jich zaevidovat dost pro statistickou věrohodnost. Mužský tangasmus mohu popsat na základě vlastních zkušeností. Jde o pocit hodně podobný orgasmickému s tím rozdílem, že se nesoustřeďuje v obvyklých oblastech, ale je rozmazán po celém těle s koncentrací v kloubech, očích a zubech. Proč právě zde? Nevím… Tangasmický pocit narůstá pomalu a po dosažení určitého prahu intenzity ho lze celkem snadno udržovat na stálé úrovni. Zostřují se všechny smysly, zrychluje se reakce, vnímání začíná fungovat v multikanálovém režimu. V takovém stavu lze teoreticky zůstávat neomezeně, ale prakticky se mi ještě nepovedlo snášet ten adrenalin déle než půl hodiny – intenzita zážitku je příliš vysoká. Po vnitřním uvolnění tangasmický pocit pozvolna odchází, ale zbytky doznívají třeba i další den. Je zajímavé, že každý tangasmus je neopakovatelný. Alespoň se mi ještě nepovedlo zažít dva stejné. Dalo by se říci, že tangasmické zkušenosti mohou být užitečné pro muže ve smyslu pochopení toho, jak prožívají orgasmus ženy. Rozhodně to může být považováno za dobrou praxi, aby se muž stal lepším milencem.


Placená zóna

Igor Sitchuk