Prorok sexuální revoluce

Málokterý vědec tak hluboce ovlivnil každodenní život jako americký psycholog a biolog Alfred Kinsey. Je právem považován za otce sexuální revoluce v Americe.

Jeho studie lidské sexuality z poloviny 20. století značně přispěly ke změně pohledu na intimitu a výrazně ovlivnily sexuální revoluci šedesátých let. Jenže jako u řady důležitých výzkumů, i tady se ukazuje, že občas stály hodně na vodě… Když zveřejnil Alfred Kinsey své výzkumy o sexuálním chování Američanů, Spojené státy to doslova šokovalo. V Sexuálním chování muže například tvrdil, že 37 % Američanů praktikuje homosexuální pohlavní styk, že masturbace je mezi muži i ženami velmi rozšířená a že ženy, které masturbují před svatbou, jsou ve svém manželství spokojenější. Různé druhy sexuálních praktik, které se považují za deviace, označil za mnohem rozšířenější, než se tvrdí. Osmdesát pět procent Američanů prý praktikuje nevěru, mimomanželský sex, skupinový sex či homosexuální styk. Dnes by to možná nikoho nepřekvapilo. Kinsey ale zprávu vydal v roce 1948, v době, které se říkalo Zlatý věk manželství. Muži se právě vrátili z války, ženy opustily zbrojní továrny, domek na předměstí se stal základem amerického snu, a v tom domku měla žít šťastná rodina. Není divu, že tzv. Kinseyho zprávy způsobily zuřivý odpor. Rockefellerova nadace raději odmítla projekt dále financovat, jeho činnost odsoudily církevní kruhy, byl vyslýchán před Kongresem a vyšetřován FBI. Jeho knihy se ale staly bestsellery a byly nadšené přijaty v rodících se alternativních kruzích, ze kterých se pak vyklubalo hnutí sexuální revoluce šedesátých let. Málokdo by to přitom do Kinseyho řekl…

Tvrdá výchova 

Narodil se v Hobokenu v New Jersey v roce 1894 a jeho otec byl známý tím, že syna vychovával v tvrdé disciplíně. Jako člen metodistické církve bral svou rodinu pravidelně do kostela a jakékoli radovánky jako tanec, alkohol, tabák nebo milostné románky byly tabu. Není překvapivé, že Kinsey se svou rodinou moc dobře nevycházel a kontakt s rodiči přerušil velmi brzy. Budoucí sexuální revolucionář býval popisován jako stydlivý chlapec nezajímající se o ženy, ba přímo asexuál. Přestože byl stydlivý ve společnosti dívek, rozhodně to neplatilo o chlapcích. Byl velice oblíbený mezi vrstevníky. Jako mladý vstoupil do skautského hnutí a účastnil se všech akcí s velkým nadšením. James H. Jones, který na konci devadesátých let publikoval šokující knihu Alfred C. Kinsey – A Public Private Life, píše, že Kinsey měl ve svém stanu sbírku obrázků s nahými dětmi a adolescenty. Mnoho z nich pocházelo z nudistických publikací a časopisů. Později byl nalezen dopis, jenž Kinsey psal jednomu ze svých skautských přátel, ve kterém si pochvaluje chvíle, které spolu zažili (pravděpodobně naráží právě na společné prohlížení jeho skromné nudistické knihovničky), a svěřuje se mu, že mnoho z těchto zkušeností určitě využije při svém sexuálním výzkumu.



Placená zóna

Magdalena Machulová