Online archiv

Vydání: 9/2019

Signály z Venuše: Nesahejte mi na kabát!

Lenka Kosková-Třísková, 9/2019
Neznámý Mars, jenž je, jak známo, průsečíkem mnoha Marsů a rozhodně není tím konkrétním Marsem, za kterého jej všichni máte. Neznámá Venuše, jež je přesně tou Venuší, za kterou ji pokládáte. Oba si čtou nějaké ty Internety.

Takhle teda ne!

-red-, 9/2019
Někdo nám něco řekne a jeho věta nás zasáhne jako rána pěstí. Ještě před chviličkou jste mluvili vy a měli jste jasno. A teď máte najednou v hlavě vymeteno, srdce vám zběsile buší, nohy se vám podlamují.

Chceš mít pravdu, nebo vztah?

Janette Šimková, 9/2019
Už jsem se setkala s tolika univerzálními vzorci pro vytvoření dokonalého vztahu, že kdyby spolehlivě fungovaly, každý člověk by byl před zlobou zachráněn láskou, a to velmi rychle.

3xtip na září 2019

-red-, 9/2019

Prorok sexuální revoluce

Magdalena Machulová, 9/2019
Málokterý vědec tak hluboce ovlivnil každodenní život jako americký psycholog a biolog Alfred Kinsey. Je právem považován za otce sexuální revoluce v Americe.

Čtení myšlenek se blíží

Jaroslav Petr, 9/2019
Čtení cizích myšlenek bývalo výsadou mágů, mutantů, mimozemšťanů a dalších fiktivních postav z pohádek, hororů nebo sci-fi . Dnes nám otevírají cestu do cizích myslí revoluční objevy na poli neurobiologie a informatiky.

Sloupek Milana Petráka: Zákaz nejlepších přátelství

Milan Petrák, 9/2019
Když si Christine Hartwellová odváděla čtyřletou dcerku ze školky v americkém Georgetownu, všimla si, že je holčička smutná. Zeptala se jí na příčinu a dcerka se jí svěřila, že jí učitelka zakázala kohokoli nazvat „nejlepší kamarádkou“.

Žila jsem s vrahem

Matyáš Zrno, 9/2019
Paní L. vedla poměrně běžný život. Až do jednoho okamžiku před dvaceti lety, kdy pro jejího muže přišla policie. Následoval mnohaletý proces, na jehož konci byl rozsudek za objednanou vraždu nájemnice. Znamenalo to nejen mediální bouři a ponížení, ale i nutnost začít se starat o manželův podnik, o společný činžovní dům a také o nespočet právních záležitostí spojených se snahou jeho jméno očistit. Ale když se před deseti lety podařilo dosáhnout jeho předčasného propuštění („odseděl“ si deset let), začaly se vkrádat první pochybnosti. Proč se chová tak zvláštně? Neudělal to nakonec opravdu on? S kým to vlastně dvacet let žila?

Psychologie na talíři: Děti, škola a jídlo

Margit Slimáková, 9/2019
Je prvního září a děti vyrážejí do školy. A tím pádem nastává i doba stravování ve školních jídelnách či bufetech.

Naslouchejte. Budete oblíbenější

Charlotte Benátská, 9/2019
Že je mezilidská komunikace základem dorozumívání a klíčem ke vztahům, už víme. Toužíme sdělovat si pocity, zážitky i informace. Sdílení informací by mělo přinést nějakou hodnotu. Jenže nezřídka se stává, že jsme jimi zahlceni. Naučme se naslouchat a naučme to i své děti. Naslouchající lidé jsou totiž mnohem oblíbenější než ti, co nezavřou pusu…

Odpouštět je zdravé

-red-, 9/2019
Čím víc člověk dokáže odpouštět, tím je zdravější.

Zlato mezi kořením

-red-, 9/2019
I koření je součástí zdravé stravy. Přestože jeho vliv můžeme podceňovat, stojí za to se na jeho účinky podívat blíž.