3xtip na září 2019

Konference

Konference Pesso Boyden

26. – 29. září 2019 se v Praze se uskuteční 7. mezinárodní konference Pesso Boyden psychomotorické psychoterapie (PBSP®). Hlavním tématem je myšlenka propojení vědy a dobré praxe – „Science and Good Practice“. Pražská konference si klade za cíl propojit současné neurovědecké poznání o vývoji a činnosti mozku v emocionální a sociální oblasti s jádrem práce manželů Pessových. Zároveň otevře prostor pro sdílení vědeckého myšlení, dobré praxe, kreativních přístupů k PBSP a jejich aplikací, jakož i otázek, které si současní PBSP terapeuti kladou. Program nabízí sedm základních přednášek ve dvou dopoledních plenárních zasedáních. V odpoledních programech jsou na výběr tři z dvanácti workshopů, které budou probíhat v paralelních blocích. 26. září 2019 od 9.00 do 13.00 hod. se bude konat předkonferenční workshop, určený zejména psychologům, psychiatrům a dalším profesionálům, které zajímá psychoterapie poruch vztahově emocionálního vývoje a kteří neprošli výcvikem PBSP.

TV seriál

Euforie/ Euphoria

Celkem šestnáct dílů avizovali tvůrci nového seriálu Euforie. Zatím je ke zhlédnutí první osmidílná série (už i s českými titulky), na příští rok mají diváci slíbeno dalších osm dílů. Od „klasických“ seriálů o teenagerech se tento seriál o dospívání, duševních problémech, drogách, depresi a traumatech dost liší. Nespornou hvězdou je herečka a zpěvačka Zendaya, která hraje svou náctiletou hrdinku s naprostou autentičností. Je tak trochu vypravěčkou příběhů ostatních postav, zejména ale hlavní hrdinkou, jejíž zápasení s úzkostnými atakami a depresí divák sleduje někdy s mrazením v zádech. Její podání deprese má daleko ke klišé o vzlykajícím smutném člověku, stejně jako obrazové zpracování třeba panické ataky divákovi nabídne dost autentickou ochutnávku. Možná žádná z postav není úplně „normální“, každý se potýká se svou dávkou trablů. Koncentrace potíží na metr čtvereční je snad trochu přehnaná, leč pochopitelná. Každopádně první řada seriálu sklízí velmi dobré kritiky a už kvůli Zendaye stojí za to ji vidět.
Drama, USA, 2019–2020, 15 h 33 min (Minutáž: 50–65 min)


Aplikace

Hlavně v klidu: V letadle

Pro všechny, kdo mají obavy z létání, vytvořili olomoučtí kliničtí psychologové aplikaci, která pomáhá překonat strach a fobie spojené s létáním. Stačí si jen nasadit sluchátka a dodržovat instrukce, které uslyšíte. Příjemný hlas na podkresu uklidňující hudby vás provede nácvikem specifických technik, které jsou vystavěny především na principech kognitivně behaviorální psychoterapie. Podle tvůrců obsahuje prvky racionální, relaxační a sugestivní terapie. Jako uživatel se dozvíte dostatek informací pro pochopení základní problematiky strachu z létání, a také pro pochopení podstaty a vlastností úzkostí a strachů jako takových. Tato první část každé aplikace vám pomůže lépe se opřít o svou racionalitu. Další části aplikace se pak věnují emocím uživatele. Zahrnují např. prvky Jacobsonovy progresivní svalové relaxace, Schultzova autogenního tréninku či specifických technik dýchání. Aplikace Hlavně v klidu v letadle je k dispozici ke stažení za drobný poplatek. Stačí mít po ruce chytrý telefon nebo tablet a sluchátka.

http://cz.keepcalmapps.com/application/

-red-