Mazlíčci k dětem patří

Soužití malých dětí s domácími zvířaty pravděpodobně opravdu zvyšuje jejich imunitu a snižuje riziko, že v budoucnu onemocní astmatem nebo alergiemi.

Potvrdily to i dvě obsáhlé studie, z nichž jedné se zúčastnilo 1029 dětí, druhé 248 dětí. Jeden z jejích autorů, Bill Hesselmar z univerzity v Göteborgu, už před 20 lety přišel se zjištěním, že soužití se zvířaty v domácnosti může mít na děti ochranný vliv. Vysvětloval ho tím, že vývoj imunitního systému dítěte úzce souvisí s přítomností různých choroboplodných zárodků, se kterými přijde v nejranějším věku do styku. Teď se zaměřil na děti mezi 7 a 8 lety a zjišťoval nejen to, jestli se u nich někdy vyskytla alergie, ale i to, zda a kolik koček a psů s nimi doma žilo v době, kdy jim byl rok. 


V této studii měla téměř polovina (49 %) dětí, které vyrůstaly bez zvířat, ve věku do 7–8 let nějakou alergickou reakci, jako je astma, senná rýma nebo ekzém. V rodinách se čtyřmi mazlíčky to bylo asi 28 %. Zdá se, že na teorii o ochranném vlivu domácích zvířat na zdraví dětí opravdu něco bude.


Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com