Jak podpořit svou sebedůvěru

Zatoužili jste být někdy silní, záhadní a neskutečně sexy? Bez ohledu na příslušnost k pohlaví je to možné díky jediné věci, která má na všechno vliv… Schválně, co to je? (Začíná to na „s“…)


Pokud jste mysleli na sebedůvěru, sebevědomí, sebeúctu a sebepřijetí, trefili jste se.


Hon na molekulu štěstí


Kéž bych znala zaručený způsob, jak rychle učinit lidi spokojenými bez vynaložení velkého úsilí. S takovými očekáváními se ve své praxi setkávám často a považuji je za lidská. Vždyť už jsme pořádně rozmazlení dobou, která nabízí vše expresně rychle. Mé doprovázení ale není jízda expresním vlakem. Je to dobrodružná výprava pěšky, při níž se souřadnice do mapy zaznamenávají průběžně. Úvodní scénář se často opakuje: lidé předpokládají, že když v něčem změní své chování, budou šťastnější. Jejich snažení se promítá do mnoha pokusů, například chodit pravidelně cvičit, přestat kouřit, zdravě jíst…  Často od toho očekávají jedinou odměnu – pocit, že když se změní navenek, budou se cítit lépe i uvnitř.


Dětství nám podráží nohy


Kdo by nedoufal, že onu změnu navenek uvidí a ocení druzí lidé? Tuto iluzi jsme se naučili v dětství. Pochvala od rodičů a učitelů za vnější úspěch nám udělala radost a povzbudila nás k dalšímu úsilí – když jsme udělali vše, co si přáli silnější a rozumnější dospělí, cítili jsme se lépe. To bohužel v dospělosti nefunguje. Vnější uznání a ocenění vede ke zvýšení sebedůvěry pouze chvilkově, po krátkém čase tomu přestáváme věřit. Pokud si nevěříme sami, nikdo nás o tom nepřesvědčí.


Z knihy Žijte své lepší já. 50 tipů pro cestu ke spokojenému životu.


Janette Šimková