Červi proti alergiím?

Před 40 lety vyšla studie zamýšlející se nad pozitivními účinky helmintů (parazitických červů) v terapii alergií. Od té doby byly vysloveny nejméně tři hypotézy poukazující v základu na stejný jev.

Původní hygienická hypotéza (pozdní 80. léta) a další dvě na ní založené teorie zjednodušeně říkají, že ztráta mikrobů a helmintů v našich tělech vede k nárůstu výskytu chronických zánětlivých onemocnění. Tyto organismy, o které jsme přišli, jsou nesmírně důležité pro rozvoj a řízení imunitního systému lidí. U člověka, u něhož má imunitní systém narušenou rovnováhu mezi zánětlivou a protizánětlivou imunitní odpovědí, je vyšší pravděpodobnost vzniku alergií a autoimunitních zánětlivých onemocnění. Mezi ně řadíme například zánětlivá onemocnění střev – Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, roztroušenou sklerózu či revmatoidní artritidu. Tato imunitně zprostředkovaná zánětlivá onemocnění není možné v současné době cíleně léčit. Jediné, co terapie umožňuje, je celkově potlačit akutní zánět v těle a udržovat jej v klidové fázi. Nejčastěji používanými léky potlačujícími imunitu jsou cytostatika a glukokortikoidy.

Další možností je více cílená biologická léčba, kdy se pomocí protilátek potlačuje zánětlivý cytokin (signální protein imunitního systému) TNF-alfa. Nevýhodou je celkové potlačení funkcí imunitního systému. U léčených pacientů tak vzrůstá výskyt virových, bakteriálních a houbových onemocnění, a proto se pátrá po jiné léčbě. Tak co třeba střevní parazitičtí červi, kteří v našich tělech vyvolávají protizánětlivou imunitní odpověď, jež, jak už sám název říká, redukuje nežádoucí zánět?

K dnešnímu dni se k terapii zánětlivých onemocnění vyzkoušely na lidech 4 druhy parazitických červů, které je možné objednat a léčit se jimi. Přestože výsledky laboratorních i klinických experimentů jsou slibné, jedná se o diskutabilní téma spojené s etikou a nikde na světě není tento přístup léčby zaveden jako standardní.

Zdroj: www.uLékaře.cz

-red-