Psychologie na talíři: vejce

Vejce obsahují zárodek života a lidé se odpradávna snažili využít jejich tajemnou energii.

 Nejdřív sbírali vejce divoce žijících ptáků, ale postupně začali používat hlavně vejce slepičí.  Moderní doba  uzavřela slepice do klecí a vejce podrobila striktní dietetické analýze. Výsledkem je, že mnoho lidí se dnes bojí vejce jíst kvůli cholesterolu. A někteří lidé jedí jen bílek.  Vajíčko je  přitom ukázkou celistvé, velmi posilující a plnohodnotné potraviny. I se žloutkem! Záleží ovšem na tom, jaké podmínky má slepice, která vejce snáší. Pokud nemáte babičku nebo dědečka na venkově, musíte si to zjistit na základě číselného kódu přímo na vejci. Kód začínající na 3 znamená, že vejce pochází z klecového chovu.  Tyto slepice prožijí celý život v drátěných klecích, naskládaných v několika patrech nad sebou, namačkané v kleci po čtyřech až šesti, kdy na každou slepici připadá plocha zhruba velikosti papíru formátu A4. Snůška se ovlivňuje umělým osvětlením. Takové slepice mají přirozeně bledý žloutek. Toho, že je žlutý, se nejčastěji dosahuje přidáváním přírodně identického barviva do krmiva. V přírodě je barva žloutku dána příjmem karotenoidů z čerstvé zelené trávy, kterou slepice v klecích nemají… Pokud kód začíná 2, mohou se slepice volně pohybovat, stát na hřadech a snášet vejce do hnízd a na podlaze je podestýlka. To je ale dobré si ověřit i v popisu na obalu – dvojkou se mohou označovat i vejce z chovu v hale bez podestýlky. Vejce s číselným kódem 1  znamenají, že jsou od slepic z haly s podestýlkou ve výběhu nebo na dvoře. Prostě skoro ideální! Nejlepší volba jsou ale vejce s 0. Ta jsou z ekologického chovu, kde mohou slepice uspokojovat všechny svoje přirozené potřeby – hrabání, vyhledávání potravy, popelení se, nerušenou snůšku vajec do hnízda, soužití v hejnu s kohouty a celodenní přístup do výběhu. Jsou krmeny minimálně z osmdesáti procent bio zrním a dalšími produkty ekologického zemědělství, zbytek tvoří čerstvá tráva a seno. Taková vejce mají větší obsah omega 3 mastných kyselin, vitaminu D a vitaminu B12, lecitinů, zdravých tuků a karotenoidů. Pokud byste o domácím chovu uvažovali, a navíc chtěli učinit dobrý skutek, podívejte se na stránku www.slepicevnouzi.cz. Můžete díky ní vykoupit slepice z velkochovu, které se po prvním snáškovém období posílají na jatka. Když se na dvorku vzpamatují a přepeří, začnou zase snášet.

Zdroj: BioAbecedář a Nová  biokuchařka Hanky Zemanové.  Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.


MANDLOVO-ČOKOLÁDOVÝ CHLEBÍČEK  

1 forma na biskupský chlebíček 150 g změklého bio másla 150 g obilného bio sirupu (například rýžového nebo pšeničného značky Country Life) 200 g špaldové mouky (dávám buď chlebovou značky Probio, nebo půl hladké a půl jemně mleté celozrnné) 100 g loupaných mandlí, jemně umletých či strouhaných ½ lžičky pravé vanilky 4 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů 50 g čokoládových kapek (www.bioweb.cz) 3 vejce (bio nebo domácí) 25 g bio sušených brusinek 25 g bio rozinek špetka soli

1.  Nejjednodušší je dát změklé máslo, sirup a vejce do robotu a nechat krátce šlehat. Poté přidejte vše ostatní a ve šlehání ještě chvíli pokračujte. 2.  Sušené ovoce dávejte až nakonec, aby mouka nezůstala v záhybech sušených brusinek. 3.  Do máslem vymazané a špaldovou krupicí vysypané formy dejte těsto a pečte necelou hodinu na 160 °C.

TIP AUTORKY: Na Velikonoce peču z tohoto těsta skvělé beránky. Z dvojnásobného množství máme 1 velkého a 1 malého.


Matyáš Zrno