Trauma a cukr

Zejména po drastických událostech je pro zotavení rozhodující volba správného jídla.

Francouzský král Karel VI. věřil, že byl vyroben ze skla. Bál se, že se roztříští, jakmile by se ho někdo dotkl. Jeden z jeho lékařů mu doporučil změnit stravu. Ve své době za to dost možná sklidil posměch. Dnes víme, že výživa může podporovat duševní zdraví. To také zdůrazňuje psychiatr James Gordon ve své současné knize o zotavení z traumatu a opírá se při tom o vědecké studie z posledního desetiletí. Některé například dokládají, že určité doplňky stravy významně snižují úzkost a příznaky posttraumatického stresu. „Traumatizovaní lidé mají často sklon jíst věci, které je uklidňují: cukr, tuky a slaná jídla,“ píše Gordon. To je pochopitelné, protože tyto potraviny podporují uvolňování látek, jako je serotonin, dopamin nebo endorfiny, které zvyšují pohodu. „Problém je v tom, že tento účinek je velmi krátký – a nad touto krátkodobou výhodou rychle převáží dlouhodobé nevýhody,“ vysvětluje Gordon. Jídlo, které nás „konejší“, podporuje zánětlivé procesy, které potom zhoršují duševní stav. „Jezte zeleninu bez škrobu,“ doporučuje Gordon. Patří sem rajčata, okurky, chřest, cibule, brokolice a artyčoky. Co když to někdy nevyjde a vypleníme cukrárnu? „Neobviňujte se. Zhluboka se nadechněte, přemýšlejte o tom, proč se to stalo, a vraťte se ke zdravé stravě, “radí Gordon.

-red-