Být tak oblíbený…

Být oblíbený je jedna z nejtypičtějších lidských potřeb. Kvůli tomu, aby je ostatní měli rádi, jsou lidé schopni lecčehos. Od poctivé práce na sobě samotném až po lži a přetvářku. Lidí, kterým je opravdu jedno, co si o nich ostatní myslí, je naprosto minimum. I otrlý zločinec má potřebu obdivu okolí. Jaké jsou tedy nejčastější chyby, kvůli kterým vás lidé nemají rádi?

Možná překvapivě si to můžete pokazit tím, že se chováte příliš hezky… Výzkumníci z Washingtonské univerzity zjistili v roce 2010, že lidé neradi pracují s osobami, které působí až moc nesobecky a altruisticky. Důvod?  Jedna část si myslela, že to prostě hrají, a druhá se obávala, že vedle takových dobráků nebude působit dobře. Stejně tak si nepomůžete, když budete klást moc otázek, ačkoliv běžně zaznívá: „Ptejte se, dejte najevo svůj zájem o druhé.“ Ano, ale…  Příliš mnoho otázek začne připomínat výslech, a navíc je podezřelé, když se pořád ptáte a neřeknete nic o sobě. I to totiž druhého zajímá.

S upřímností nejdál dojdeš?

Nesmíte to také přehánět s upřímností. Je samozřejmě dobré být na pracovním pohovoru nebo na rande upřímný, ale mluvit o něčem opravdu osobním se nevyplácí a může působit krajně nevhodným dojmem. Sdílet své milostné historky s dívkou na prvním rande nebo s novými kolegy v práci vám body nepřinese… Trochu to souvisí i s faktorem tajemna. Ukázal to i tzv. facebookový experiment z roku 2011. Ženy byly více přitahovány muži, o kterých nevěděly, zda se jim jejich facebookový profil líbí, než těmi, o kterých věděly, že se jim líbil.

Placená zóna

Matyáš Zrno