Květnová poradna

Ráda bych se zeptala na Váš názor. Máme pětiletá dvojčata, obě holčičky, ale dvojvaječná. Naivně jsem si myslela, že všechno bude bez problémů.

Samozřejmě se snažíme k oběma přistupovat stejně a nedávat ani jedné přednost. Jenomže nás s manželem trápí, že jsou hodně rozdílné. Nechci, aby to vyznělo tak, že mi vadí, když jsou každá jiná, to ne. Ale tím, že jsou stejně staré a mají kolem sebe stejné děti, narážíme na problémy. Michalka je veselá, ničeho se nebojí, okamžitě si najde kamarády. Často je to ona, kdo vymýšlí hry pro ostatní. Už teď v pěti letech se ráda fintí, všechno musí mít růžové. Taková klasická oblíbenkyně kolektivu. Simonka je míň obratná fyzicky i sociálně. Spíš se drží stranou, radši si povídá s dospělými, nebo si hraje sama. Nějaké korálky a oblečení ji vůbec neberou. Zato už teď umí číst.  Jenže děti, které kamarádí ve školce s Michalkou, nechtějí kamarádit se Simonkou. Je z toho doma dost nepříjemností. Myslím, že i ve škole by to mohl být spíš problém. S manželem přemýšlíme o tom, jestli by nebylo lepší dát holky každou do jiné třídy.

Placená zóna

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com