3xtip na květen 2020

Internet

Magazín Atyp


ATYP je na českém trhu jediný časopis se zaměřením na děti a dospělé s PAS, ADHD a různými jinými syndromy a také na děti s dalšími speciálními vzdělávacími potřebami, aby mohly vést úspěšný život – doma, ve škole, v práci a ve svých komunitách.

Magazín usiluje o to, aby přinášel pravdivé, prožité a zajímavé informace o světě „jiných“ lidí. Jeho zakladatelé podle svých slov chtějí napomoci jejich destigmatizaci a přispět k tomu, aby měli kvalitnější a veselejší život.

Jak říkají, nechtějí dělat jen časopis „o nich“, ale co nejvíc „s nimi“. Na vzniku magazínu se proto aktivně podílejí i sami lidé, kteří znají život s PAS, ADHD a dalšími syndromy na vlastní kůži. V několika rubrikách najdete spoustu inspirativních článků, od rozhovorů přes zkušenosti rodičů a dobrovolníků až po komiks nebo zápisky z blogu.

http://www.atypmagazin.cz/



Film

Deník Anne Frankové jinak


Co kdyby si Anne Franková vedla místo papírového deníku videozáznam? Je 12. června 1942, narozeniny Anny Frankové a Anna dostala dárek: kameru. Je válka, Nizozemsko je okupováno Němci a život lidí židovského původu je stále těžší. Každým dnem se objevují nové zákazy. Lidé se snaží adaptovat na novou, nebezpečnou realitu. A Anne zaznamenává svůj život a myšlenky tak, jak to známe z dnešních dnů, tedy prostřednictvím videokamery. Sledujte její příběh! Dozvíte se mnohé o šílené době, ale také o tom, co znamená dospívat se smrtí v zádech.

Ojedinělý projekt, který byste neměli přejít bez povšimnutí. S anglickými, německými, portugalskými a španělskými titulky.

SUBSCRIBE: https://bit.ly/2os7IsS

# https://www.annefrank.org/videodiary


Seriál

Ve jménu vlasti (TV seriál) Homeland


Národní hrdina, nebo zakuklený terorista? Ve jménu vlasti je úspěšný americký televizní seriál Howarda Gordona a Alexe Gansy, vycházející z izraelského televizního seriálu Hatufim (Váleční zajatci) Gideona Rafa. Seriál, který se pohybuje na hranici psychologického thrilleru a dramatu, získal nejen řadu ocenění filmových, ale pro své přesné a osvětové znázornění psychické nemoci získal i ocenění od několika amerických psychiatrických organizací. Hlavními postavami jsou agentka CIA Carrie Mathisonová (Claire Danes) a příslušník americké námořní pěchoty Nicholas Brody (Damian Lewis). Brody byl zajat během mise v Iráku teroristickou organizací Al-Káida a osm let byl držen jako válečný zajatec. Poté je objeven americkou speciální jednotkou Delta Force a jako válečný hrdina se vrací do Spojených států. Mathisonová jej však podezírá, že jej Al-Káida zlomila a stal se z něj terorista. Právě postava Carrie, trpící bipolární afektivní poruchou, je jedním z nejlepších fiktivních portrétů člověka s psychickým onemocněním. Stojí za zhlédnutí!

Kateřina Rodná

Mgr. Kateřina Rodná (1974) je psycholožka a psychoterapeutka, věnuje se individuální a rodinné terapii a poradenství. www.dobryzivot.com