Taková laskavá dřina

I když pandemie koronaviru nakonec nezpůsobila totální kolaps, jak se někteří obávali (a někteří hlasatelé apokalypsy ve skrytu duše doufali), přece jen jsme se museli nějakou dobu obejít bez spousty věcí, na které jsme byli zvyklí.

A nákupní horečka na začátku karantény nám alespoň na chvilku připomněla, co by, kdyby… jaké by to bylo, kdyby třeba nebylo vždy a všechno hned po ruce. V takové chvíli je docela příjemné začíst se do popisu časů, kdy jsme měli vše ještě jen a pouze ve svých rukou a kdy neexistovaly supermarkety – do časů našich babiček (a prababiček).

Alenu Gajdůškovou znáte možná z pořadu České televize Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, a to nám nyní připomíná i v knize Domácnosti našich babiček.  Je to laskavé pohlazení ze starých časů, které je poučným, zajímavým čtením o (vlastně docela nedávné) minulosti, kde se zároveň dozvíte i spoustu tipů a nápadů, jež jsou použitelné, i pokud se zrovna nechcete přenést v čase do doby před druhou světovou válkou. Ale pozor – při vší té nostalgii také zjistíte, co obnášelo obstarat na celý rok domácnost a co v tom bylo dřiny. Poznáte, jaká musela být hospodyně odbornice na oheň, aby v kamnech zajistila správnou teplotu na vaření či pečení a zároveň na drahém topivu co nejvíc ušetřila (zlatý elektrický sporák!). Zjistíte, jak pohodlné je dojít si pro vajíčka do obchodu, místo abyste je na zimu nakládali do vápna nebo do křemičitanu sodného. Zjistíte, že při vší idealizaci minulosti musely i za starých časů hospodyně hodně hlídat, aby je na trhu prodejce nenapálil, a proto vytvořily sofistikované postupy, aby odhalily mléko naředěné vodou nebo  ošizenou mouku (toho nás potravinářské standardy už ušetřily). Zjistíte, co dalo práce uskladnit na zimu potraviny, když nemáte ledničku. V úžasu objevíte, kolik dávno zapomenutých receptů tehdy existovalo. Kolik druhů obilí, těsta, kolik druhů pečiva (znali jste třeba osúchy či šlejšky?), knedlíků a koláčů bylo k mání. Kolik receptů z fazolí, čočky, hrachu… Co všechno se dá dělat s mlékem a jak si i doma vyrobit tvaroh, jogurt nebo sýr. 

Je to užitečná kniha – říká nám, abychom si vážili toho, co máme, sklonili se v úctě před tím, co dokázali naši předci, a něco z jejich postupů a receptů si vyzkoušeli. A možná si s úlevou uvědomili, jak moc nám lednice, sporák a kuchyňský robot ulehčují práci. 

Matyáš Zrno