Online archiv

Vydání: PD 10/2022

Vysoce konfliktní osobnost

PD 10/2022
Psychoterapeut a mediátor BILL EDDY ve své knize Proč volíme psychopaty a jak to zastavit mimo jiné vysvětluje, proč mají politici velmi často vysoce konfliktní osobnost.

Konspirační teorie a nezpracovaná bolest

PD 10/2022
Bizarní konspirační teorie, ale i fundamentalistické náboženské postoje jsou spjaty s historií lidstva od nepaměti. O vysvětlení jejich původu a šíření se snaží mnoho vědních oborů. Jedním z nich je i psychologie. Analytický psycholog a psychoterapeut VLADISLAV ŠOLC je zkoumá z hlediska tradice navazující na práci C. G. Junga.

Vnitřní a vnější hlas

PD 10/2022
Politici a zastupitelé nám občas slibují, že různé situace vyřeší za nás. Chtějí k tomu jenom náš hlas. Jejich návrhy mohou být na první pohled lákavé, ale ve skutečnosti nás mnohdy odvádějí od naší niterné pravdy.

Rozpouštět stigma

PD 10/2022
Výraz „normální“ odkazuje k variantě pojmu dobra – dobra schváleného společností. Dokáže však společnost v rámci svých norem adekvátně určit, co je dobré a co špatné? Vykročme ven z bludného kruhu odsudků a vyloučení. Přestaňme prohlubovat bolest.

Proč volíme psychopaty

PD 10/2022
Knihu Proč volíme psychopaty a jak to zastavit napsal psychoterapeut, právník a publicista BILL EDDY. Její název zní varovně. Mezi politiky je psychopatů nemálo a bylo by dobré zabránit jim v tom, aby se prosadili a byli nebezpeční svému národu a lidstvu vůbec.

Tisíc dřepů nepomůže

PD 10/2022
Někdy se trenéři nebo rodiče snaží mladého sportovce k něčemu zmanipulovat místo toho, aby ho podporovali či vzdělávali. VÁCLAV PETRÁŠ uvádí dva příklady.

Psychologie a magie. Víme víc, než jsme schopni říct slovy

PD 10/2022
Hovořit s profesorem MILANEM NAKONEČNÝM o magii v souvislosti s psychologií je vzrušující a provokativní. Magická vysvětlení různých fenoménů jsou mu osobně blízká a v mnoha ohledech je vnímá jako výstižnější než ta vědecká.

Obklopen narcisty

PD 10/2022
Šarmantní šéf, s nímž je však obtížné vyjít, extrémně upovídaná kolegyně, egocentrický partner. Vítejte ve světě narcistických manipulátorů. Behaviorální expert a popularizátor psychologie THOMAS ERIKSON nedávno vydal pozoruhodnou knihu Surrounded by Narcissists, tedy Obklopen narcisty.

Uvězněné umění

PD 10/2022

Matky a dcery

PD 10/2022
Bezmoc, vztek a frustrace. Lítost, vina, odmítání či křivda. To vše zažívá oběť manipulace, v níž je hlavním aktérem člověk, který je nejblíž – vlastní matka.

Manipulace v médiích

PD 10/2022
Poslední více než dva roky slýcháme apokalyptické zvěsti o mediální manipulaci. Napřed kvůli koronaviru, poté v souvislosti s válkou na Ukrajině. Je však doopravdy nutné, abychom podléhali zmatku a emocím a nechali se informacemi zahltit?

Podoby filmové manipulace

PD 10/2022
Maniakálně se chechtající zloduch páchající zlo všude kolem sebe? Taková definice psychopata je příliš zjednodušená. Kdyby všichni psychopati ve skutečnosti vypadali jako třeba ikonický Joker z Temného rytíře, pravděpodobně by to ve sféře zločinu – ani v jakékoli profesi – daleko nedotáhli.