Online archiv

Vydání: PD 6/2023

Soustředit se na to, co je v nás dobré

Alena Slezáčková, PD 6/2023
Dnes už zřejmě málokomu připadá zvláštní, že štěstí, duševní pohoda a životní spokojenost jsou předmětem výzkumného úsilí. Pozitivní psychologie, která se právě těmito a mnoha dalšími příbuznými tématy zabývá, si však musela svou cestu k uznávanému vědeckému směru trpělivě prošlapat.

Slepý optimismus odolnost nevypěstuje

PD 6/2023
Mindfulness, resilience nebo zjednodušující akcent na pozitivní emoce. Na to vše jsme s psycholožkou, psychiatričkou a terapeutkou KRISTÝNOU DROZDOVOU nahlédli optikou neurověd.

Vektor štěstí

Robert Řeřicha , PD 6/2023
Jak najít hluboký vnitřní klid a spokojenost? Jak být v kontaktu se svým pravým já? Často žijeme podle očekávání ostatních, ale to vede jen k povrchní existenci postrádající smysl a cíl. Je třeba odvahy, abychom se z těchto omezení vymanili a postavili se svým strachům a nejistotám.

Co si pouštíme do hlavy, to nás utváří

Michaela Peterková, PD 6/2023
Když nás jeden člověk zkritizuje a druhý pochválí, na co se zaměříme? Všimneme si zamračeného obličeje, nebo vlídné tváře? Od dávných časů, kdy nám šlo neustále o život, máme ve zvyku soustředit se na negativní a potenciálně ohrožující aspekty života. Je dnes takové naladění nezbytné?

Cesta k uskutečňování nevědomí

PD 6/2023
Čím zakladatel analytické psychologie Carl Gustav Jung naplňoval svůj život? Je štěstí udržitelný stav? S MARTINEM SKÁLOU rozebíráme témata, jako je tvořivost, smysl konečnosti nebo důležitost snů.

Důležitost oblíbené činnosti při řešení obtíží u dětí

Leoš Zatloukal, Daniel Žákovský, PD 6/2023
Terapie, v níž dostane prostor aktivita, kterou má dítě rádo, se často stává jedinečným dobrodružstvím. Je nejen účinná, ale i bezpečná, protože hrozí menší riziko uvíznutí v negativním zahlcujícím prožitku.

Poznej svého nepřítele a nebudeš oběť

Ondřej Fafejta, PD 6/2023
Oběť má tu výhodu, že nemůže za to, co se stalo. Vinu nese někdo jiný nebo něco jiného. Proč je tento postoj pro mnoho lidí lákavý? Jsou díky němu lidé šťastnější?

Čtvrtživotní krize

Katarína Millová , PD 6/2023
Je vám pětadvacet nebo třicet let a trápí vás pocit nejistoty? Nedají vám spát myšlenky na to, co budete dělat se svým životem? Nebo si připadáte uvěznění v nevyhovujících vztazích či práci? I raná dospělost může být těžkým obdobím.

Viděla jsem Velrybu!

Dominika Čechová, PD 6/2023
Když jde psychoterapeutka do kina, vybere si psychologický film? Mohlo by se zdát, že pohnutých osudů bude mít dost a zvolí jiný žánr, ale nemusí to tak být. Lidské příběhy jsou fascinující…

Existenční versus existenciální

Johana Růžková, PD 6/2023
Lidé bez domova jsou na okraji, často čelí stigmatizaci a ponižování. Jejich chování, které je pro většinovou společnost nepochopitelné a nepřijatelné, však koření ve vnitřních traumatech, ve strachu z nového zranění i v obavách z opakovaného selhávání institucí.

Rozumět pravdivě

Tereza Králíčková, PD 6/2023
Některé jevy automaticky považujeme za pozitivní, zatímco jiné spadnou do kolonky negativních. Je vhodné se čas od času hlouběji zamyslet, na základě čeho rozlišujeme, co je dobré a co není. Pomůže nám to pravdivěji se orientovat ve světě i vlastním příběhu. Někdy se totiž stává, že určité prožitky vnímáme jako nepřijatelné a začneme je skrývat. Jak žít s nepříjemnými stránkami života, které k němu patří?

Je načase, aby světlo zářilo

Sandra Silná, PD 6/2023
Křesťanská duchovní cesta vede k vnitřní proměně, k návratu k Božímu dítěti v nás. Je to proces sebepřijetí a zdravé sebelásky. Poznávání toho, co mohu dát tomuto světu, a uvědomění, že mám co dát.