Online archiv

Vydání: 12/2018

On-line archiv je aktualizován, vstupte!

-red, 12/2018
Potíže, které se vyskytly s nalogováním předplatitelů do on-line archivu, již byly odstraněny.

Sherlock Holmes a neurověda

Vojtěch Pišl, 12/2018
„Mou nejobecnější strategií je zkoumat neurologickou dysfunkci způsobenou změnou v malé oblasti pacientova mozku a ptát se: Proč se u tohoto pacienta objevují takové podivné příznaky? Co nám tyto symptomy mohou říci o fungování běžného mozku? Může nám pečlivé studium takových pacientů pomoci vysvětlit, jak činnost stovky miliard nervových buněk v mozku dává vzniknout bohatství naší vědomé zkušenosti?“ ptá se známý neurovědec V. S. Ramachandran, rodák z Indie působící již léta v USA.

V zákopech genderové války

Matyáš Zrno, 12/2018
Istanbulská úmluva – pro jedny nezbytnost, která pomůže ženám ohroženým domácím násilím, pro druhé vnucování genderové ideologie a plošné obviňování mužů. O co v ní tedy jde a jaké může mít reálně důsledky? Zabrání domácímu násilí nebo proti sobě postaví muže a ženy? Pomůže dětem v tísni nebo od sebe naopak odtrhne rodiče a jejich potomky kvůli jednomu pohlavku?

Hele, mami, Hamáček!

Matyáš Zrno, 12/2018
Vystudovaná právnička Světlana Witowská má za sebou dvacet let v televizi, jedno (nevydařené) televizní manželství a po letošní prezidentské debatě také pozici asi nejznámější tváře obrazovky České televize. Přesto tvrdí, že hvězdami jsou v Česku jen Lucie Bílá a Karel Gott a ona mezi ně nepatří. Prozradila nám ale, jaké byly začátky v televizi, kdo je z politiků nejnepříjemnější, jak se připravuje na rozhovor s prezidentem a proč máme tolik televizních manželství…

U nás, nebo u vás?

Kateřina Rodná, 12/2018
Tvoje děti, moje děti, naše děti... A do toho čtyři páry prarodičů. „Sešívané“ rodiny z rozvedených partnerů a vyženěných dětí zažívají o Vánocích všechno možné, jen ne klid a pohodu. Jak to udělat, abychom se z toho nezbláznili?

Hluk může vést až k infarktu

Mojmír Sedláček, 12/2018
Jedním z častých, i když přece jen přehlížených důsledků městského života je vystavení nadměrnému hluku.

Geny, zločin a trest

Jaroslav Petr, 12/2018
Objev variant genů, které mohou za určitých okolností zvýšit pravděpodobnost kriminálního chování svého nositele, se už někdy promítá i do rozsudků. Nastoluje to řadu otázek. Nakolik člověk zodpovídá za své jednání a nakolik je „ve vleku“ svých dědičných dispozic? A měla by být genetická dispozice k násilí brána jako polehčující okolnost?

Psychosomatika ve zkratce aneb Jak jsou propojeny tělo a duše III

Martin Zikmund, 12/2018
V minulých dvou dílech jsme se podívali na základní psychosomatické mechanismy řízené hypotalamem – HPA osu a autonomní nervovou soustavu (ANS) – i na to, co s naším tělem v té které fázi provádí stres. Dnes se zaměříme na to, jak si od psychosomatického vlivu stresu pomoci a jak se vyvarovat fáze vyčerpání.

Rádi si hrajeme s nápady

Mojmír Sedláček, 12/2018
Režisér Miroslav Krobot ve spolupráci s psychologem Lubomírem Smékalem napsal scénáře k filmům Díra u Hanušovic a Kvarteto a také k divadelní hře Honey. Jak spolupráce divadelníka s psychologem funguje? Co je na tvůrčím procesu zábavného? Dobře naladění umělci nás nechali nahlédnout do své tvůrčí kuchyně…

Sisu – další skandinávský dárek

12/2018
Nejdřív to bylo dánské hygge – domácí pohodička se zázvorovým čajem u krbu, zatímco venku zuří bouře. Pak přišlo švédské lagom – střízlivost a uměřenost, jakási duševní Ikea. Teď se přidali Finové se svým drsným sisu, kdy překonáváte nepřekonatelné překážky, stoicky čelíte ranám osudu, otužujete se a trochu si odpočinete jedině v sauně.

Pořádek – dobrý sluha, zlý pán

Jarmila Rýdlová, 12/2018
Telefon začal větou, která nezněla slibně. „Lucko, musíme si promluvit.“ Lucka a Robert spolu byli celkem krátce, a v Lucce proto hrklo. „Udělala jsem něco špatně?“ Otázka pronesená temným tónem ale zněla: „Ty jsi v obýváku jedla rohlík?“ V tu chvíli se Lucce rozbřesklo. Její vysněný milý si totiž ve svém čerstvě zrekonstruovaném bytě zakládal na absolutním pořádku a právě pod křeslem, stylově umístěným vedle starožitné knihovny, nalezl několik drobků…

Opuštěné manželky

Lucie Zormanová, 12/2018
Určitě znáte seriály jako Zoufalé manželky či Stepfordské paničky. Ale takové ženy žijí i mezi námi, v Česku. Mají úspěšné manžely, hezké domy a dost peněz. Přesto se jim říká „vdovy“. „Zelené vdovy“.