Učte se, cvičte, tvořte!

Tělesná, výtvarná a hudební výchova v posledním roce zmizely z rozvrhů. Naštěstí existují jejich domácí verze, navíc s mezigeneračním přesahem. V podobném duchu se vrací pracovní vyučování.

Možná jste si všimli, jakými proměnami procházejí vaši příbuzní a přátelé. Bez ohledu na věk si osvojují dovednosti, o kterých se jim ani nesnilo. V době covidové, kterou mnozí vnímají jako novou formu totality, se probouzí tvůrčí duch. Před rokem to začalo šitím roušek a vzděláváním na dálku. Pak se zmobilizovaly poznávací touhy. Někdo zkouší umění (hraje, zpívá, píše, maluje, fotografuje), jiného bere za srdce a hlavně za ruce kouzlo řemeslných dovedností. 


Tělocvična i ateliér

Je to jako zázrak. Zjišťujeme, že život nabízí alternativní cesty k seberealizaci. Pro jednoho je to jen momentální „záchvat“, pro druhého přeladění do správné tóniny – nasměrování pro budoucnost, která se v těchto dnech jeví jako mlhavá a existenčně nejistá. Důležité je, aby se členové rodin a přátelé mezi sebou povzbuzovali v nejrůznějších experimentech. Předávání zkušeností účinkuje jako psychická vzpruha. 

Spousta lidí začala cvičit. O samotě, i když ne úplně. Předcvičování si našli na YouTube a dalších sítích. Domácí tělocvik frčí nejen mezi školáky. Na vlnu relaxačního protahování a jogínských poloh nasedlo mnoho rodičů a prarodičů. V rámci možností vymezených pandemickými pravidly se dá tělu pomoci i na zdravém vzduchu. Kdo má rád míče, může si naordinovat lekce, jak kulaté skákavé nesmysly krotit – a ještě se při tom zapotit a protáhnout. Kdo nakonec získá cenu nejlepší žonglér naší rodiny? Až bude u vás rozhodnuto, zveřejněte výsledky na sociálních sítích. Nejspíš tím dodáte kuráž dalším jednotlivcům, párům a celým rodinám. Specifickou součástí mimoškolní tělesné výchovy je otužování. Internetem se šíří fotografie a videa odvážlivců, kteří lezou do sudů s ledovou vodou. Příjemný denní rituál. Lepší než panák vodky, cigareta, marihuana, pervitin.   

Placená zóna

Jiří Karban