Velká přestávka

České školství prožívá velkou přestávku. A právě tento zaužívaný termín si vetkl do titulu i on-line magazín, jenž inspiruje rodiče i žáky, jak zvládnout distanční výuku.

Jak správně motivovat děti a teenagery při distanční výuce, nakolik a jak jim pomáhat, jak komunikovat s učiteli a profesory – a do toho zvládat všechny úkoly rodičů pracujících často na home office? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá magazín Velká přestávka, nezávislý projekt, který vznikl spontánně před třemi měsíci spojením týmu redaktorů, psychologů a učitelů.


Nejste v tom sami

„Když máte děti na distanční výuce a jako rodina jste spolu čtyřiadvacet hodin denně, dostáváte se do situací, které není snadné řešit. Často jsem si kladla otázku: A co je vlastně správně? Jak dětem pomáhat, když v nich chci zároveň podporovat samostatnost? Jak reagovat, když se dětem stýská po kamarádech, po cestování – a ano, i po škole? A jak při tom všem zvládat vlastní práci a chod domácnosti?“ táže se Simona Martínková Racková, redaktorka na volné noze, která magazín vymyslela. Jak sama říká, hlavním impulsem bylo to, že jí samotné, matce dvanáctiletých dvojčat, podobná platforma v on-line prostoru chyběla.

Magazín, který najdete na adrese www.velka-prestavka.cz, nabízí pohledy na situaci očima psychologa, učitele, rodiče i žáka. Ti všichni ukazují čtenářům, že v tom rozhodně nejsou sami. Ačkoli autoři kladou důraz na psychologickou pomoc, nezapomínají ani na praktické aspekty distanční výuky, a proto tu čtenáři najdou i sekce Tělocvična, Jídelna a Knihovna. Rubriky přinášejí tipy tělocvikáře na cvičení pro celou rodinu, recepty zvládnutelné i během pracovního dne na home office a také knižní tipy, aby členové rodin netrávili nadmíru času před obrazovkami. 


Introverti v ohrožení

Na aktuální obsah Velké přestávky jsme se zeptali zakladatelky webu. „Přinesli jsme třeba interview s Norou Fridrichovou, která pomáhá samoživitelům a uspořádala velkou sbírku na notebooky pro děti na distanční výuce. Dále rozhovor s dětským obezitologem Zlatkem Marinovem, který pro nás připravil i vzorový jídelníček, aby děti doma netloustly. Také jsme rozprávěli s učitelkou češtiny Barborou Slámovou, jež má na Instagramu úspěšný profil Čeština na pohodu,“ říká Simona Martínková Racková a dodává: „Za srdce Velké přestávky ale stále považuji psychologické články. Píše nám je dětská psycholožka Tereza Beníšková z pedagogicko-psychologické poradny. Zaměřila se mimo jiné na problematiku introvertů. Vůbec není pravda, že to dnes mají lehčí, byť se to tak může někomu jevit. Píše také o možných psychických následcích prodělaného covidu, což je téma, o kterém se zatím moc nemluví.“

V magazínu dále najdeme články od učitelů ze všech typů škol a také příspěvky hudebnice a učitelky na ZUŠ Marie Sommerové. A právě problematika uměleckého školství v nynějším režimu a jeho dopady na kulturní vzdělávání dětí je téma, kterému by se Velká přestávka ráda blíže věnovala i do budoucna. 

„Když mě koncem ledna napadlo založit web pro rodiny s dětmi na distanční výuce, nejdřív jsem trochu váhala – není to pozdě? Teď jsem moc ráda, že jsem to udělala,“ dodává autorka projektu.

Jan Nejedlý