Rodinná dovolená v čase pandemie

Neváhejte zapojovat dcery a syny do provozu domácností. Platí to nejen pro každodenní úkony, ale i pro chvíle, kdy je čas pro vymýšlení výletů a rekreací.

Při pomyšlení na letní dovolenou leckdo pokrčí rameny. Nejistota v době covidové zrušila mnohé zvyklosti. Mezi ně patřilo plánování pobytů a výletů s několikaměsíčním předstihem. Za normálních okolností by mnoho rodin na začátku května přesně vědělo, kam v létě vyrazí. Někdo by se těšil na slanou vodu, jiný do hor nebo do lesů. Vzhledem ke známým omezením nezbývá než čekat do poslední chvíle a pak se přizpůsobit aktuální možnostem.  

Přiznejme si, že rodičům kvůli tomu přibyl další stres. Zvláště těm úzkostně zodpovědným perfekcionistům, kteří tak rádi berou vše na svá bedra. Představa, že jejich partneři a potomci nasadí po příjezdu na vybrané místo znuděné obličeje a vydrží jim to až do odjezdu, není zrovna příjemná. Jestli s něčím podobným zápasíte, přijměte jednoduchou radu: do výběru a přípravy dovolené zapojte celou rodinu. 


Úžasná místa v Česku

Je to jen odhad vycházející z reálné společenské situace – mnoha rodinám letos v létě asi nezbude nic jiného než stejně jako loni podniknout poznávání země české. Není na tom nic špatného. Zapomeňte na fotky s mořskými vlnami, těch si užijete někdy příště. Radujte se z příležitosti zacelit mezery v podrobných znalostech rodné země. Ne každý si to ochotně přizná, ale pořád ještě existuje spousta míst, o kterých jinak zcestovalý člověk nemá ani ponětí. 

Tušili jste, že z dobrých nápadů vašich dětí se může zrodit originální série výprav? Mimochodem: kdo někdy rozložil doma na stole například regionální deskové hry, ten ví, o čem je řeč. Soutěžní kartičky skýtající stovky otázek z českých a moravských krajů jsou skvělou inspirací pro výběr vhodných míst pro rekreace a výlety. 

Pokud vezmete vážně předchozí radu a u vás v obýváku dáte dohromady hned několik hlav, zvýšíte pravděpodobnost, že prvotní nápad přinesou vaše náctileté děti. Někteří školáci mohou uplatnit zeměpisné znalosti a při hledání zajímavých lokalit jistě použijí své orientační schopnosti v internetové říši. Na sítích je mnoho zajímavých zdrojů, kupříkladu na Facebooku existuje stránka nazvaná Úžasná místa v Česku. Děti jistě dodají další tipy z jiných sociálních sítí. Atraktivním vodítkem jsou také snadno dohledatelné informace o místech, kde se natáčely pohádky, filmy, seriály. 


Placená zóna

Jiří Karban