Povinné očkování pro učitele?

Školy decimuje další vlna pandemie covidu-19. Nákazu šíří děti i neočkovaní učitelé. Byli byste pro, aby bylo očkování proti covidu pro učitele povinné?

Ano, pokud jim v tom nebrání závažné zdravotní důvody. Znám případ učitelky, která má velmi bouřlivou alergickou reakci na pomocné látky jakéhokoli očkování. Pro podobné případy by měla být výjimka a testy zdarma. Jinak bych byl pro povinné očkování pro všechny zaměstnance školství, zdravotnictví a sociálních služeb. Minimálně. 

Marcel Šuslík, ZŠ Praha-Modřany


Zavádět povinné očkování v době, kdy každý rodič musí podepsat, že obrázek od jeho dítěte může viset na nástěnce? To je jak z Wericha – nepodstatné věci si můžeme rozhodovat sami a o velikých, důležitých věcech, jako třeba co nám poteče v žilách, rozhoduje stát. Ani náhodou, nechci to zpátky. 

Jan Jícha, Naše škola, Liteň


Kdyby nezdařená Babišova vláda nelhala a vysvětlovala už od začátku, že očkování covid sice nevyřeší, ale přispěje k jeho vyřešení, třeba by nutnost očkování pochopilo více lidí, nejen učitelé. Dobrý člověk dokáže upřednostnit blaho celku před individuálním sobectvím. Povinné očkování bych ale nezaváděla. Lockdown pro neočkované s klidným srdcem.

Gabriela Juránková, ZŠ Hello, Ostrava-Poruba 


Zavedla bych očkování povinné nejen pro učitele.

Markéta Klempířová, ZŠ Petřiny Sever, Praha


Předně, nákazu mohou šířit i očkovaní. To, že je člověk očkovaný, neznamená, že je sterilní. Takže pořádat hon na neočkované a vinit výhradně je z toho, že se šíří covid, je hloupost. Nejsem ani epidemiolog, ani infektolog. Můj názor na povinnost či nepovinnost očkování tedy není vůbec směrodatný. Stejně jako není směrodatný můj názor na to, jaký lék se nejlépe hodí na léčbu cukrovky, protože nejsem diabetolog. Ponechme toto rozhodování odborníkům.

Veronika Válková, Gymnázium Na Pražačce, Praha 

Placená zóna

Jan Nejedlý