Online archiv

Vydání: 10/2021

Tenhle tón si vyprošuju!

Ervín Bedrníček, 10/2021
Marie Matulová si nalila do šálku kávu a pozorovala, jak se zpěněná hladina voňavého moku pomalu zklidňuje. I ona v sobě cítila nezvyklý klid, jenž provází první chvíle člověka, který se ocitl v penzi. Pohodlně se uvelebila v opěradle křesla a zasnila se nad uplynulým časem.

Psaní je ráj!

10/2021
Michal Šanda (* 1965) napsal přes třicet knížek, a každou jinou. Poslední dobou hodně cílí na děti: píše pro nejmenší i pro ty větší. Naposledy vydal v pražském Meandru komiks s názvem Tibbles.

Kašpárkova vřeštící kniha o muzice

Jan Nejedlý, 10/2021
Nejen pro své fanoušky připravila bejbypanková kapela Kašpárek v rohlíku knížku o hudbě, jež vychází v edici Kouzelné čtení firmy Albi. Díky ní můžete nahlédnout do teorie a historie hudby, do nahrávacího studia či backstage koncertu, ale také si zahrát na prdlafon nebo ve velkém kvízu zjistit, na jaký nástroj se máte naučit hrát.

Poslechněte mord ukrutný…

Jan Nejedlý, 10/2021
Když se spouštěla Národní digitální knihovna (www.ndk.cz) zvaná Kramerius, byl jsem natěšený, že si budu moci prohlížet stovky digitalizovaných knih z pohodlí domova. Kvůli autorským právům je však přístup do této databáze značně komplikovaný, ba téměř nemožný.

Bude se číst!

10/2021
Když jsem dělal před dvaceti lety rozhovor s Jurajem Horváthem z nakladatelství Baobab, které právě tehdy začínalo, shodli jsme se na titulku: „Jsme pružní jak pružinky.“ Ten titulek měl pokračování v textu: „…můžeme si vytvořit hrací pole, jaké chceme.“ Platí to podnes.

Než postavíte sněhuláka…

Kateřina Cajthamlová, 10/2021
Blíží se zima a s ní – možná – i sníh nebo výlety za ním do hor. A tak mi dovolte připomenout, co vše je dobré si v souvislosti se zimními sporty uvědomit.

Mohlo husitské práče trefit prakem bažanta?

Jan Nejedlý, 10/2021
Nedávno – přesně v 00:007 hodin – měla ve světových kinech premiéru pětadvacátá bondovka. Ve stejnou dobu a se stejným pořadovým číslem u nás vyšla nová bárovka. Tedy kniha o dívce Báře ze série Kouzelný atlas putování časem, kterou stvořila spisovatelka a profesorka dějepisu Veronika Válková.

Děkuji…

Jiří Karban, 10/2021
Vzácné chvíle adventního ztišení nám umožňují přemítat o tématech, na která v průběhu roku nezbývá čas. Třeba o tom, jak zacházíme se zdánlivě obyčejnými výrazy. Dobrým příkladem k zamyšlení je slovo děkuji.

Divadelní cestou k moderní historii

Zuzana Burdová, 10/2021
Divadlo Paměti národa, které je součástí vzdělávacího oddělení organizace Post Bellum, vzniklo v roce 2019. První divadelní kroužky se otevřely v Praze. Poté se tento způsob práce s dětmi rozšířil i do dalších regionů. Kromě pravidelných kroužků vznikají i další divadelní projekty.

Partneři, ne soupeři…

Radmila Dačevová, 10/2021
Téma spolupráce rodičů a školy se čím dál častěji dostává do povědomí a zájmu veřejnosti. Kladný vztah mezi rodinou a školou není samozřejmostí. Je to složitý proces, který ovlivňuje řada podmínek. Buduje se postupně jasnými požadavky, vstřícnou komunikací a přátelskou atmosférou.

Znalosti nejsou plevel

10/2021
Přišel ze zdravotních důvodů o velký plnovous, takže jsem jej poznala nejprve jenom podle hlasu. To, co se na počátku vyvíjelo jako pohodový rozhovor o krásách češtiny, se nám na konci ještě krásněji zvrtlo v diskusi o školství a učení se. Povídání s jazykovědcem Karlem Olivou vždycky stojí za to.

Na jehlách pochybností

Jitka Neradová, 10/2021
Je to takřka hamletovská otázka – očkovat, nebo neočkovat? Být, či nebýt? Toto dilema řeší dnes kdekdo. Mnohde se bohužel původní premisa mění v takřka existenční drama – pustit do práce, nebo nepustit?