BÁRA A BÁRA ZVOU NA CESTU DO YPSILONIE

Barbora Mazúrková a Barbora Nosálová jsou učitelkami češtiny. Společně vymyslely deskovou hru Ypsilonie, která má za cíl nenásilně naučit děti vyjmenovaná slova.

* V čem je Ypsilonie jiná než Narnie či Utopie?

B. M.: Ypsilonie vznikala skoro deset let a občas se její vznik jevil jako utopie. I s Narnií něco společného má, je to také země skrytá za branami reality. Nevstupuje se do ní skříní, ale vyplazením jazyka. Je to fiktivní svět, kde se vyskytují pouze slova s tvrdým „y“.

* Pro koho je hra určena?

B. M.: Hra je primárně určena pro žáky prvního stupně, tedy pro ty, kteří se potřebují naučit vyjmenovaná slova. Ale vzhledem k tomu, že učební prvek je ve hře skrytý, může ji hrát úplně každý, koho baví deskovky.

* Je obecně cílem znát vyjmenovaná slova i v dospělosti, nebo je nechat volně „přejít do krve“?

B. M.: Každý učitel by si přál, aby vyjmenovaná slova dětem přešla do krve. Bohužel způsob, jakým se učí, tomu nepomáhá. Skoro každé dítě i dospělák umí ony básničky „Být, bydlet, obyvatel, byt…“, a když má něco napsat správně, tak tápe. Hra Ypsilonie funguje na principu nenásilné fixace těchto slov. Po několika zahráních máte slova vyjmenovaná a jim příbuzná v krvi přirozeně.

* Mezi vyjmenovaná slova patří i „pyj“, jen se neučí na školách. Co ještě před dětmi v gramatice tajíme?

B. M.: Jen vyjmenovaných slov, která se ve školách neučí, je mnoho. Do Ypsilonie jsme se pokusily „nacpat“ skoro všechna. Málokdo před hraním tušil, co je to vyza, sumýš či vyžla.

* Na jaký úkol ze své hry jste nejvíc pyšné?

B. M.: Osobně mám nejradši tajemný čtvrtý kvadrant s pokladem na mysu Nenasytných syslů. B. N.: Baví mě postavy jako strašpytlův ptakopysk, vysoký lýkožrout z mýtiny, rozčepýřený výrostek i zlosyn Zbyšek nebo pyšný Spytihněv, co nedělá cavyky.

* Častá otázka dětí: Proč se Češi musí učit česky?

B. N.: Protože můžeme umět česky ještě líp. Navíc se pomocí jazyka dorozumíváme s ostatními, komunikaci potřebujeme na různých úrovních - prosadit svou, rozumět druhým nebo se neztrapnit. A taky protože jazyk odráží myšlení a protože je v něm ukryto i ledacos z minulosti, neboť slova nevznikla jako náhodný shluk písmen. Mimochodem, víte, proč říkáme písmenu ypsilon tvrdé Y? Protože dřív se slova s ypsilon skutečně vyslovovala tvrdě - bít a být znělo jinak.

* Kdyby Ypsilonii napadla měkká „i“, kdo by vyhrál? Čeho je v češtině víc?

B. M.: Nejsem si zcela jistá, ale řekla bych, že měkká „i“ by byla v převaze. Jak známo, ve shodě podmětu s přísudkem má mužský rod přednost a je neutrální. Ale kdo by vyhrál, je otázka. Pravopis má silnou tradici a Češi si jen tak ypsilon vzít nenechají.

Jan Nejedlý