Z BLOGU ČESKÉ ÚČI: DEJTE DĚTEM NAJÍST!

Moje první rada, jak pomáhat dítěti s učením, je: Dávejte jim najíst! Myslím to úplně vážně. Nejhorší ze všeho je hladové dítě. Těžko se bude soustředit na vzorečky, když ten nejstarší mozek v něm mu stále posílá informace o nenasycenosti, žízni atd. Představte si školní třídu první hodinu. Ze čtyřiadvaceti dětí pouze tři po snídani. Ne, to si nedělám legraci. Ostatní ve spárech myšlenek na jídlo, pití, a tudíž nesoustředění, rozptýlení, unavení. Co s tím mám dělat? V pátek jsem nevydržela a začala hodinu tím, že jsem přikázala vytáhnout svačiny a snídat. Kolegyně, která měla po mně druhou hodinu, rozdíl poznala, tedy až na ty, kteří neměli svačinu...

Jak si vybrat školu

Jak to vidím já, učitelka? Jsou dva typy rodičů. Já patřím mezi ty vztahové. Pokud to máte podobně, tak až se půjdete podívat do nějaké té školy, koukejte po věcech, které se nevystavují. Dívejte se, jak se k sobě chovají ti, kteří ve škole pracují. Jak se spolu baví paní učitelky. Žádají se o pomoc? Děkují si? Usmívají se na sebe - mile, přirozeně? Tykají si? A jak se chovají k paním uklizečkám a panu školníkovi? Zdraví se? Usmějí se na sebe? Poděkují si? A co k dětem? Přirozeně? Klidně? Mile? Pokud ano, pak je to dobře -budou se tak jednou chovat i k vašemu dítěti. A bude úplně jedno, jestli je ve třídě jedna nebo pět interaktivních tabulí... Věřte tomu, co cítíte, víc než tomu, co vidíte. Hlavně se moc neptejte ostatních rodičů, protože každé dítě je jiné a to, že líný Ivánek nevychází s tělocvikářem, ještě neznamená, že ten tělocvik je tam teda fakt děsnej.

Učitelské ixtero

1) Připrav se - na každou hodinu, alespoň v hrubých rysech. Ze začátku důsledně a důkladně. 2) Buď důsledná. 3) Nepřeháněj to - někdy míň je víc. Neper do nich všechno, co víš. 4) Buď důsledná - když něco slíbíš, dodrž to. 5) Všechno si piš - abys mohla být důsledná. 6) Buď důsledná. 7) Nedělej krávu - je lepší se zasmát než dělat zle. Jen musíš vědět, kdy už je to přes čáru. 8) Buď důsledná. 9) Neboj se zeptat starších kolegyň - jim to udělá dobře a tobě to pomůže. 10) Buď důsledná. 11) Buď sama sebou. Na nic si nehraj, nic nepředstírej. 12) Buď důsledná. 13) Nenos si do třídy svoje problémy. Proto tam nechodíš. 14) Buď důsledná. 15) Zpětnou vazbu (známky, hodnocení) poskytuj hned, na pozdější reklamace není brán zřetel. 16) Buď důsledná. 17) Měj je ráda. Třeba jsi jediná, kdo se na ně občas usměje. 18) Buď důsledná. 19) Všem krájej stejně. 20) Buď důsledná. 21) Pochval je. Třeba to ještě nikdy neslyšeli. 22) Buď důsledná. 23) Zajímej se o ně. Zeptej se jich, děti rády povídají. 24) Buď důsledná. 25) Když se ti něco nepodaří, jsi z něčeho špatná, svěř se. Jsme na tom občas všechny stejně. 26) Buď důsledná.

Ukázky z blogu paní učitelky Hany Prchlíkové. Více na Účin blog - http://uuci.blog.cz.