JAK PŘEŽÍT ZAČÁTEK ŠKOLNÍHO ROKU

Škola volá! Po příjemné letní pauze nastává opět deset měsíců pevného režimu pro žáky, učitele a koneckonců i rodiče. Šok je to pro všechny bez výjimky. Nepropadejte však panice. Aneb jak říkají učitelé němčiny: Keine Panik auf dem Titanic!

Pro rodiče

Útok na nervy - i na peněženku - nastává hned první týden v září, kdy se škola vytasí s požadavky na pomůcky. Rozhodně se nenechte zlákat akčními nabídkami (řetězce rozjíždějí Back to school! od června) a nekupujte nic dopředu. Čekejte na konkrétní požadavky školy, aby se vám pak doma neválely zbytečné věci. Alternativním způsobem, jak ušetřit, je hromadný nákup. Tedy domluvit se s jinými rodiči a získat množstevní slevu. Ekologickou variantou úspory je nákup učebnic v antikvariátech či od starších spolužáků. To se týká zvláště středních škol, ale i na základce lze psát do sešitu z loňska. Žák má navíc předchozí látku jako na dlani. A pokud hned 2. září neseženete pytlík na cvičky či plastelínu Colorino 5X, pan učitel to určitě přežije. Mějte v září nervy ze železa, nikoli z modelíny.

Pomůcky totiž nejsou jedinou položkou, o kterou bude zkrácen rodinný rozpočet. Dále tu máme náklady na jízdné, obědy, nové oblečení do školy (zvláště u dívek) a kroužky. Speciálně „kroužkovci“ pouštějí žilou našim po dovolené již tak zuboženým platebním kartám, proto je potřeba s těmito výdaji prostě dopředu počítat. Na mnoha místech se dnes navíc pořádají různé burzy kroužků, kde je možné porovnat služby i ceny.

Jelikož začátek školního roku leží ponejvíce na bedrech žen, není od věci, milé maminky, se v polovině září sebrat a utéct od toho mumraje třeba s kamarádkou k moři. V tuto dobu mají zájezdy kouzelné slevy a manžel si s dětmi pár dní jistě poradí. A až se opálené vrátíte, čeká vás obvyklý kolotoč svačinářek, taxikářek, doučovatelek atd. - však to znáte.

Pro učitele

Pro učitele je začátek školního roku možná nejtěžší. Zvláště pro ty, co se dva měsíce ukrývali na lesních samotách, aby nezaslechli dětský hlásek, neřku-li nespatřili Kalvodu (Řeháka, Fikejzovou...) ze 7. B. S předstihem by kantor měl začít také trénovat ranní vstávání, ale vzhledem k tomu, že mu nejpozději začátkem srpna došly peníze, je dost možné, že už nějaký ten pátek vstává na brigádu v místním supermarketu a za ranního kuropění naváží na rudlu penály do akce Back to school!

Pro zmírnění prvotního šoku je tu také přípravný týden, kdy učitel dochází do školy, v níž se ještě nevyskytují děti (je to jako s otužováním, kdy postupně přidáváte ledovější vodu). Pak nastane 1. září. Ministryně školství k vám nejspíš zase nepřijde, toť zákon pravděpodobnosti. Pokud přesto chcete dětem zpestřit úvodní hodinu, nevítejte je v burce, nikábu ani v uniformě Afrika Korps, aby vás nevyhodili hned první den, ať už si myslíte o svobodě učitele cokoli.

A co vás čeká dál? První rodičovské schůzky, kde se ještě nikdo nehádá o známky ani poznámky. Adapťáky a seznamováky, které nejsou marné, když se dělají dobře. Inkluze, s níž strašila média, se zatím, jak vidno, masově nekoná. A inspektoři v září většinou nechodí. Co si přát víc? No přece větší peněženku, neboť ministerstvo slíbilo už od září zvýšit platy o 6 %. Tak uvidíme. A kromě toho, pohleďte do kalendáře, kolik se v něm skví státních svátků, pololetky, jarňáky a vůbec - za deset měsíců začínají prázdniny.


Placená zóna

Jiří Lacman