PEDAGOGICKÉ POKLESKY MILOŠE HOZNAUERA

Dlouholetí učitelé často říkají: „To by bylo na knížku, co já zažil!“ Anebo: „Až budu v důchodu, tak to všechno napíšu!“ Jenže málokdo se k tomu opravdu odhodlá. Češtinář Miloš Hoznauer se odhodlal. Coby milovník Jaroslava Žáka nazval svou zpověď Cesta do hlubin kantorovy duše. A je to báječné čtení.

Miloš Hoznauer se stal už dávno ikonou pražských češtinářů. Vychoval řadu žáků, z nichž se stali významní umělci, novináři, lékaři či vědci a kteří na něj dodnes vzpomínají. Nebyl to totiž žádný profesorský suchar, nýbrž učitel-svéráz, jenž by v chystaném sterilním kariérním řádu možná zůstal věčně na pozici pouhého vojína. Vždyť i své memoáry pojal navzdory všudypřítomné korektnosti jakožto výčet vlastních pedagogických „hříchů“.

Já k vám nepatřím

Náš protagonista se narodil v roce 1929 v malé vesničce Drahelice v Polabí. Maturitu složil na nymburském gymnáziu, přestože - jak ukázala tamější výstava o slavných rodácích - páně profesorovo vysvědčení ze septimy obsahovalo hned devět dostatečných (včetně z češtiny). Navzdory skeptikům vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor čeština-ruština. Tyto předměty pak po více než čtyři desetiletí vyučoval na různých typech středních škol. I když žádná cesta růžovým sadem to nebyla.

Do svého prvního učitelského místa nastoupil roku 1955. Atmosféra na školách byla jedním slovem - strašná. Z pánů profesorů se stali soudruzi učitelé, do všech předmětů prosakovala ateistická výchova a inspektoři nabádali kantory, aby kontrolovali i pijáky v sešitech, jestli se zde žáci nedopouštějí protistátních projevů. Mladého vzpurného učitele překládali za trest z místa na místo, takže uvažoval, že učení nechá.

Jak sám říká: „Styděl jsem se za své povolání (tohoto pocitu jsem se vlastně nikdy nezbavil) a tajil ho. Když na ně ve společnosti cizích lidí přišla řeč, prohlašoval jsem, že jsem zaměstnán v nápravném zařízení, což zase tak daleko od pravdy nebylo.“ Na dovolené se představoval jako nakladatelský redaktor, což občas vyústilo v trapas, pokud ho někdo poznal. Když doprovázel žáky na výchovný koncert či do kina, šel po chodníku na druhé straně ulice.

Také jste měli někdy chuť jednat stejně?


Placená zóna

Jan Nejedlý