Jedním okem kontroluje, jestli si Zuzanka opravdu balí do aktovky podepsaný úkol, druhým mrkne na jejího mladšího brášku. „Honzíku, odlož to autíčko a kousni si koláče, tak. A teď se napij čaje,“ řekne a zkontroluje, že pětiletý syn úkon skutečně provedl.

Jednou rukou balí dceři rohlík ke svačině a druhou sahá po hrnku, v němž zbyl poslední lok ranní kávy. Během příští minuty naskládá nádobí do myčky, odpojí mobil z nabíječky a dá si ho do kabelky, ujistí se, že děti v pokoji zhasly, naprogramuje odložený start pračky, pomůže Honzíkovi zapnout bundu, Zuzce nařídí nasadit si čepici, a než děti projdou dveřmi na chodbu, je připravená s klíčky od auta vyrazit po každodenní trase škola, školka, práce…

Podobně začíná všední den mnoha pracujícím matkám a dalším multitaskingem také končí. I když otcové na sebe vcelku ochotně berou určitý díl práce v domácnosti a péče o potomky, žena zůstává tím, kdo má přehled, co je třeba udělat, v jakém pořadí a kdo má co zařídit. Většinou se také postará, aby se o tom dotyčný dozvěděl, a nakonec zkontroluje, zda naplánované úkoly byly splněny. Obvykle se též vyjádří ke kvalitě vykonané práce. Plánování, organizování, vedení, rozhodování, kontrola, to vše v perspektivě dlouhodobých strategických cílů i s ohledem na každodenní operativu - úkoly manažera týmu vykonává průměrná pracující máma zcela samozřejmě ke svému zaměstnání.

Dráty a krabice

Manažeři se na svou náročnou a odpovědnou práci školí a vzdělávají. Jak to, že rodinný management ženy zvládají i bez odborné průpravy? Je to tím, že ženský a mužský mozek fungují rozdílně, tvrdí Američan Mark Gungor. Povoláním je pastor, ale známější je spíš jako inteligentní bavič a autor knih o manželství a rozdílech mezi muži a ženami. „Hlava muže je vyplněná krabičkami. Krabice na práci, krabice na rodinu, krabice na peníze. Kdesi na dně, ve sklepních prostorách, je i krabička na tchyni. Jeho krabice se vzájemně nedotýkají. Když muž o něčem mluví, vyjme ji, otevře a mluví o tom, co je jen v téhle jedné. Dává si pořádně záležet, aby ani náhodou nezavadil o obsah krabic, které leží kolem. Je tam i jedna krabice, o které ženy nemají tušení. Je to krabice s ničím... A tu používají muži nejraději. Jakmile mají volnou chvíli, vytáhnou právě ji. Ženská hlava je úplně jiná. Mozek je tvořen chumlem drátů, které jsou navzájem dokonale propletené. Všechno v ní souvisí se vším,“ tvrdí Gungor. Proto prý dokáže ženský mozek snáze propojit více činností.


Placená zóna

Daniela Kramulová