V roli třetího rodiče

Rodina je složitý organismus, obzvlášť když ji tvoří i nevlastní děti. Jak se k nim má nový partner chovat? Má je vychovávat? Měl by je milovat? Jaká je vůbec jeho role v rodině? Tyto otázky si kladla lektorka, koučka a pedagožka Kamila Petrovská v knize Třetí rodič, v níž se podělila o svou vlastní životní zkušenost.


Ve své knize zavádíte několik nových termínů, které bychom si měli na začátek objasnit. Kdo je to tedy třetí rodič?


Třetí rodič je nová role v současné rodině. Je to člověk, který žije s partnerem, jenž má děti z předchozího vztahu. Směrem k těmto dětem je v roli nevlastního čili třetího rodiče. Dříve se používaly také termíny macecha či otčím. 


 


Co je to komponovaná rodina?


Rodina, kde jsou děti a rodiče, jimž se říká nevlastní. Rodina, která vznikla na základě spojení dvou lidí, z nichž alespoň jeden má děti z předchozího vztahu. Někdy se také používají termíny patchworková rodina, sešívaná rodina, slepovaná rodina, složená rodina apod. 


 


Kdo jsou bonusové děti? 


Děti, které jsou pro nového partnera svého rodiče dětmi nevlastními.  


 


Jaký to má vlastně význam, říkat místo macecha třetí rodič? Lépe to zní? Je to korektnější?


K novému pojmenování mě spíš přivedlo to, že všechna vymezení rolí v rodině s nevlastními dětmi měla negativní konotace: nevlastní, macecha apod. Všichni známe, jak to chodí v pohádkách s nevlastními dětmi a macechami. Kdo je v nich ten hodný a kdo ten zlý. A tyto obrazy si neseme v sobě a mají samozřejmě vliv i na to, jak se potom v rodině chováme a jakou svoji roli nevlastního rodiče prožíváme. Proto jsem se snažila vymezit nové pojmy, které by byly neutrální, a mohli tak podpořit budování pozitivního vztahu mezi nevlastními dětmi a nevlastními rodiči. 


Placená zóna

Jan Nejedlý