5 x knihy k dějepisu

Nová rubrika 5x má inspirovat učitele i rodiče. Napoprvé jsme se zaměřili na knižní novinky, které z nových úhlů osvětlují nedávnou dobu socialismu, která se stále prořezává do naší přítomnosti.


 


Václava Jandečková: Falešné hranice 


Historická monografie na téma ďábelské léčky tuzemské Státní bezpečnosti známé jako Akce Kámen. Oč šlo? StB zřídila na hranicích s Německem několik falešných celnic. Najatí převaděči doprovodili potenciální emigranty na domnělou hranici, kde na ně čekali estébáci v německých a amerických uniformách. Poté následoval výslech, zatčení, soud a mnohdy astronomické tresty odnětí svobody. Tato past na uprchlíky byla jednou z nejúspěšnějších a zároveň nejzákeřnějších zpravodajských metod 20. století. Jak píše autorka: „Sebedokonalejší vyšetřování ani sebebrutálnější výslechy nemohly konkurovat zcela dobrovolné a ochotné výpovědi před usměvavým a vstřícným, i když falešným důstojníkem americké armády.“ Knihu vydalo Argo.


 


Denisa Nečasová: Nový socialistický člověk


Kniha se zaměřuje na dobový ideál dokonalého lidství. Podle autorky šlo od začátku o ideového Frankensteina, monstrum stvořené z hesel a frází, uvnitř něhož zela prázdnota. Jistou podobnost vykazuje socialistický ideál i s nadčlověkem Friedricha Nietzscheho. Oba problematické supermany ovšem odděluje horizont, k němuž by měli směřovat. Zatímco individualistický nadčlověk sleduje svou vůli k moci a žije přítomností, úkolem socialistického člověka je sloužit kolektivu a mířit k budoucí vizi. V konkrétní ideologické hierarchii stáli na špici socialistické pyramidy dělník, úderník a sovětský úderník jakožto vrcholný vzor. Kapitoly o tom, jak byli tito stachanovci svými kolegy šikanováni, protože kazili normy a trhali partu, názorně ukazují, jak se lišil ideál od reality. Knihu vydalo nakladatelství Host.


Placená zóna

Jan Nejedlý